Kertünk-Portánk

Rogyadozó viskót újítottak fel hadimúzeummá

Verbovszki Dániel
Verbovszki Dániel
Háromhuta a Zempléni-hegységben fekvő apró kis falu, mindössze 112-en lakják. Most már hadimúzeummal is bővült a látnivalóinak sora.

A hadimúzeum kitalálója és létrehozó Verbovszki Dániel. A fiatal családapa jelenleg még Budapesten él, de Háromhután született és itt töltötte gyermekkorát is. Néhány éven belül tervezi, hogy visszatelepülnek, addig pedig kétlaki életet élnek. A villamosipari projektmenedzserként dolgozó Dániel szabadidejének nagy részét had- és helytörténeti kutatásokkal, gyűjtéssel, valamint különböző értékmegőrző projektekkel tölti.

Szülőfalujában vásárolt egy ingatlant, melynek szélén egy rendkívül romos, gazzal körbenőtt épület állt. A lebontása helyett a helyreállítás mellett döntöttek. A munka oroszlárészét a családjával együtt végezték, most a ház a népi építészet jegyeit viseli magán. Itt hozta létre a gyűjtött relikviákból a hadtörténeti múzeumot.

Erősen romos állapotú épületet vásároltak meg, miért pont erre esett a választás?

Elsősorban a portába szerettünk bele, amin a múzeum épülete mellett egy nagyobb lakóház, egy nyári konyha és egy nagy csűr is áll. A nagyobbik lakóházból alakítjuk majd ki családunk jövőbeli otthonát, de mindenképp szerettük volna funkciót találni a múzeum egykor romos épületének is. Az épület helyreállításával egyrészt megmentettük a település népi építészetének egy kiemelkedő emlékét, másrészt helyet biztosítottunk a hadtörténeti gyűjteménynek is.

A kiindulási állapotról a fotók megnyithatók a képre kattintva

Rengeteg munkával csodásan helyreállították, mik voltak a főbb lépések, melyeket el kellett végezni?

Mivel a kőből épült lakóház súlyos statikai problémákkal küzdött, az első lépés az alapok megerősítése, majd a részben kiomlott, részben pedig leomlott falszakaszok visszafalazása volt. Ezt követte a tető- és födémszerkezet helyreállítása, ami után már elkezdhettük a kisebb, de szerteágazóbb munkafolyamatokat. Ilyen volt például a falak vakolása, a nyílászárók felújítása, a tőcke (tornác) megépítése, a padlóburkolás, a villanyszerelés és az egyéb tevékenységek. Ahol lehetett, ott korhű anyagokat és korabeli technikákat alkalmaztunk, így az épület lényegében tájház jellegű helyreállításon és felújításon esett át. A munkafolyamatokat egyébként már a kezdetektől nyomon követhették az érdeklődők Facebook-oldalunkon.

A munkálatokról a fotógaléria megnyitható a képre kattintva

Galéria

Hogyan jött az ötlet, hogy múzeumot hozzanak létre?

A múzeum létrehozását egy körülbelül tíz éves gyűjtőmunka előzte meg, a gyűjtemény végleges és nyilvános elhelyezésének igénye pedig már több évvel ezelőtt felmerült részünkről. Az ingatlan megvásárlásával és az adott épület helyreállításával erre sikerült megoldást találnunk.

Az elkészült épület fotói a képre kattintva tekinthetők meg

Galéria

A múzeum ükapja nevét viseli. Mit kell róla tudni?

Így van, a múzeum üknagyapám, vitéz Csupka Károly nevét viseli. Ő egy egyszerű parasztember volt, aki gazdálkodással és fuvarozással foglalkozott, majd miután letöltötte tényleges szolgálati idejét és megnősült, szinte azonnal a nagy háború frontvonalaira került. Összesen több mint három évet töltött az I. világháború frontjain, ennek során volt, hogy megbetegedett, volt, hogy megsérült. 1917-ben az II. osztályú Ezüst Vitézségi Éremmel, 1918-ban pedig az I. osztályú Ezüst Vitézségi Éremmel tüntették ki, ezek mellett pedig a Károly Csapatkereszt birtokosa is volt. A világháború után folytatta megszokott életét, majd érdemei alapján vitézzé avatták, tehát beléphetett a Vitézi Rendbe. Az 1940-es évek elején a község bírója lett, amellett pedig tovább gazdálkodott. Hosszú, dolgos, becsületes életet élt. A múzeumot és a kiállítást egyrészt az ő, másrészt pedig a hozzá hasonlatos, kistelepülésekről bevonult bakák emlékére hoztuk létre.

Milyen tárgyak láthatók a múzeumban?

A múzeumban elsősorban magyar vonatkozású, az I. és II. világháború idejéből, vagy a két háború közötti időszakból származó hadtörténeti vonatkozású tárgyak láthatók, a kitűzőtől az egyenruhákon és fegyvereken át a motorkerékpárig.

A kiállítás május 4-én nyílt meg. Igaz, állandó nyitva tartás egyelőre nincs, ennek megoldásán jelenleg is dolgozunk. Addig is előzetes bejelentkezés után, vagy egy-egy ünnepi nyitva tartás során tekinthető meg a múzeum.

Kapcsolódó
Dózerolás helyett csodát tett a 100 éves vályogházzal
Berendezését régiségpiacokról származó csillárok, falilámpák, bútorok, bontott fából készült remekek, míves burkolatok csinosítják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik