Mozaik

Madárinvázió Szlovéniában: 5 millió fenyőpinty telel a szomszédban

A fenyőpintyek téli vendégek a régióban, a szomszédunkban telelő madarak az év többi részét északon töltik, Skandináviától Szibéria távoli vidékéig igen nagy területen fészkelnek – szúrta ki a rarebirdalert.co.uk cikkét az Égen – Földön – Föld alatt Facebook oldal.

Az Uraltól nyugatra élő madarak a telet rendszeresen töltik Közép- és Kelet-Európában, nálunk is meg szoktak jelenni, kisebb-nagyobb csapatokban. Tápanyagban, olajban gazdag növényi magvakat keresnek, kedvenc táplálékuk a bükk és a gyertyán termése, így azokat a helyeket keresik fel elsősorban, ahol ezekhez hozzáférnek. A táplálkozás során a hómentes területeket részesítik előnyben, az itt a lehullott termés több centi vastagon beborítja a talajt, így a madarak jócskán belakmározhatnak belőlük.
Idén az időjárási viszonyok az alpesi (és az ettől északabbra lévő) régiókban nem voltak kedvezőek – az Alpokban hatalmas a hó – így az éhes fenyőpintyek kiszorultak ezekről területről, és a hóban szegényebb szlovén hegyvidéket vették célba.

A fenyőpintyek szerencséjére itt kiváló volt a termés az erdőkben, a Száva folyó környezetében lévő bükkös-vegyes erdőkben egyre nagyobb csapatokban tűntek fel tavaly év végétől. Az első madárrajok megjelenését követték a továbbiak, fokozatosan jött össze a mára tapasztalt hatalmas mennyiség, amit nyugodtan lehet madárinvázónak nevezni.

Szlovénia teljes területének 54%-át erdők borítják, ennek kb. a fele bükkös, így a madarak számára valóban terített asztalt jelent. (Hazánkban 20% körüli az erdőfedettség, és bár a hírek szerint ez folyamatosan nő, a kivágott természetes erdők helyett bármit is ültetnek bármilyen célra, az csak a statisztikákban fog szépen mutatni, az élővilág számára se élelmet se menedéket nem nyújt.)

A szlovéniai madármegfigyelők adatai alapján legalább 2, de valószínűleg inkább 5 millió fenyőpinty tölti az időt jelenleg az országban. Ilyen jellegű invázióra legutóbb (akkor egymillió madárral) 2008/2009 telén volt példa, a mostanihoz hasonlóan több millió fenyőpinty 2004-2005 telén jelent meg Szlovéniában utoljára.

A valaha látott legnagyobb fenyőpinty invázióval Svájc büszkélkedhet, 1951-52 telén mintegy 70 millió madár volt az alpesi országban!

A hatalmas mennyiségű pinty az éjszakákat egy alig 5 hektárnyi (250m átmérőjű) területen tölti, egy négyzetméterre 40 éjszakázó pinty jut, innen reggelente kb. 100 négyzetkilométernyi erdőségbe repülnek ki eleséget szerezni.

Természetesen a fenyőpintyek pontos éjszakázó helyét a kismadarak nyugalma érdekében titokban tartják a szlovén madarászok, hogy elkerüljék az emberi tömegek megjelenése okozta madárlesre érkező turistainváziót.

Íme, egy látványos videó, ami érzékelteti, mekkora madártömegtről is van szó:

A madarak várhatóan addig maradnak a Száva régiójában, míg el nem fogy a rendelkezésre álló táplálékuk, vagy be nem fedi azt a hó. Ekkora madársereg esetében napi 25-75 tonna (!) bükkmakkot, gyertyán-makkocskát jelenti a szükséges madáreleség-mennyiséget.

Ezt követően feltehetően szétszéled majd a hatalmas madártömeg, és kisebb, táplálkozásra alkalmas területeket kereshet fel a Balkánon, vagy más, környező régióban.

A fenyőpinty hazánkban sem ritka téli vendég, a madáretetőkön is meg-meg jelennek más pintyek társaságában.

Forrás: facebook.com/egenfoldonfoldalatt
Kiemelt kép: wikipedia.org
Galéria képei:  rarebirdalert.co.uk (facebook.com/egenfoldonfoldalatt), pixabay.com, wikipedia.org

Ritka és látványos madár bukkant fel Mezőberényben
A fajnak ez mindössze a negyedik előfordulása Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik