Mozaik

Kutyaszánon is meghódíthatjuk az Északi-sarkkört

Idén is várják a jelentkezőket december 10-ig a a 2020-as Fjällräven Polarra.

Hivatalosan is elindult a jelentkezés a 2020-as Fjällräven Polarra: a jelentkezők november 14. és december 10. között tölthetik fel pályázatukat az esemény honlapjára, és ugyanebben az időszakban kampányolhatnak a közönségszavazatok begyűjtéséért.

Bárki jelentkezhet, aki elmúlt már 18 éves, beszél angolul, és nincs olyan egészségügyi problémája, amely akadályozná a túra teljesítésében.

A világ 10 régiójából összesen 20 szerencsés pályázó fedezheti majd fel jövőre kutyaszánon a sarkkör vadregényes tájait. Magyarország különösen sikeres ezen a megmérettetésen, a közép-kelet-európai régiót ugyanis az elmúlt négy évben minden alkalommal magyar résztvevő képviselte a Fjällräven Polaron.

300 km a hideg sarkvidéki vadonban, közel 200 jól kiképzett szánhúzó kutya, izgalmas kalandok és életre szóló élmények jellemzik a Fjällräven Polar túráját, amelyre a világ minden tájáról érkeznek jelentkezők. Az út a hófödte hegyekkel körülvett Signaldalen-völgyből indul, és Väkkäräjärviban fejeződik be, ahol szaunával és vacsorával várják a befutókat.

Az ötnapos, több százkilométeres expedíció során a résztvevők kutyaszánon járják be az Északi-sarkkör legszebb vidékeit.

Fotó: flowpr.hu

A legutóbbi túrára 92 ország összesen 2 183 pályázója közül választották ki azt a 20 szerencsés jelentkezőt, idén két magyar résztvevő is volt közöttük: Varga Dávid több mint 55 ezer szavazattal lett Közép-Európa legnépszerűbb és a világ harmadik legtöbb szavazatot gyűjtő indulója. Kitlinska Anna kreativitásának köszönhette győzelmét: a jelentkezéshez készített videója egy olyan budapesti minitúrát mutatott be, amely térképen a Fjällräven Polar logóját rajzolta ki.

Mielőtt a túrázók nekivágnának a sarkköri expedíciónak, egy kétnapos tréningen vesznek részt Stockholmban. A felkészítés során megismerkednek a svéd gyártó felszereléseivel, valamint megtanulják, hogyan kell irányítani a kutyaszánt, hogyan készíthetnek ivóvizet a hóból, és hogyan védekezhetnek az extrém hideg ellen. A résztvevőknek nem csak magukról kell majd gondoskodniuk, hanem azokról az alaszkai és szibériai husky szánhúzó kutyákról is, akik végig segítik őket a 300 kilométeres út megtételében.

Kiemelt kép: flowpr.hu

40 ezer év után elolvadt a jég a sarkvidéki hegyeken
A globális felmelegedés nyomán visszahúzódnak a hegyek jégtakarói.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik