Mozaik

Elpusztult az ausztráliai bozóttűzből kimentett koala

Alig egy hete írtunk arról a koaláról, akit egy ausztrál hölgy rendkívüli bátorsággal, életét kockáztatva mentett ki a klímaváltozás miatt tomboló hatalmas méretű bozóttűzből.  A Dél-Ausztráliában pusztító tűzvész során Toni Doherty véletlenül vette észre a bajba jutott koalát. Ingét levette magáról, ráterítette a csapdába került erszényes állatra, így szabadította ki a tomboló bozóttűzből. Megitatta, súlyos égési sérüléseit hideg vízzel próbálta csillapítani. A koalát egyik unokájáról Lewisnak nevezte el.

A koala azonban szemmel láthatóan már akkor sem volt túl jól, az állatkórházba kerülése után pedig csak annyit közöltek róla, hogy súlyos az állapota. Az állat ápolói akkor úgy nyilatkoztak, hogy a 14 éves beteg állapota stabil, bár a lába teljesen megégett, és további égési sérüléseket szenvedett a mellkasán és a gyomortájon is. Bekötözték, antibiotikumot kapott.

Ma hajnalban érkezett a hír, hogy hiába küzdöttek napokon át a koala életéért, Lewist végül muszáj volt elaltatni.  A kórház által létrehozott GoFundMe oldalon azt nyilatkozták, hogy Lewis egész testén „jelentős égési sérüléseket” szenvedett, halála előtt éjjel-nappal ellátást kapott, de így sem tudták állapotát stabilizálni. A ma hajnali vizit során már azt látták, hogy égési sérülései még rosszabbak lehettek. Azt is világossá tették, hogy annyira rossz állapotba került, hogy nem hosszabbították meg a szenvedését, eutanáziát hajtottak végre rajta.

Az állatkórház szerint jelenleg is több mint 30 koalát kezelnek tűz okozta égési sérülések miatt.

Címlapfotó: Port Macquarie Koala Hospital

Olvasói sztorik