Mozaik

Lenyűgöző hely A kincses sziget ihletője

Stevenson nem követte a családi hagyományokat.

Unst, Nagy-Britannia legészakibb lakott szigete közelebb fekszik az északi sarkkörhöz, mint Londonhoz, a páratlan természeti szépségű Shetland-szigetek tagja az Északi-tengeren.

Itt találjuk Skócia legészakibb világítótornyát, amelyet az író Robert Louis Stevenson világítótornyaként tartanak számon.

A BBC Travel összeállítása alapján 1869-ben az édesapjával járt itt, aki mérnökként világítótornyokat tervezett, és tizenöt évvel korábban belekezdett itt az építkezésbe a testvérével.

Összesen harminc tornyot ők terveztek Skócia partvidékén.

Robert Louistól azt várták, folytatja majd a hivatásában a családi hagyományokat.

Ám őt magát a kilátás sokkal jobban lenyűgözte, mint a torony, és soha kezdett bele hasonlók tervezésébe. Ellenben 1883-ban kiadták A kincses sziget című – később Magyarországon is ismertté váló – regényét, amelyet a legenda szerint ez a hely ihletett.

90 éves és két keréken gurul Wales leggyorsabb teknőse
Az állat életét gazdája leleményessége és kreativitása mentette meg.

Sok írásos nyomot gyerekként még nem hagyott itt maga után, de az unsti torony vendégkönyvébe azért bejegyezte a nevét 1869-ben. Ugyanakkor a legenda minden jel szerint igaz, hiszen a regénybeli kincses sziget kitalált térképe nagyon emlékeztet Unstéra.

A legészakibb lakott brit szigetről érdemes tudni, hogy alig több mint hatszázan élnek itt 120 négyzetkilométeren, birkák és shetlandi pónik legelik a füvét.

Nyaranta több mint százezer sirály tölti itt az idejét, madárkolóniái, akárcsak egész Shetlandé, híresek világszerte. Legnagyobb látványosságát, a Muness-kastélyt a 16. század végén építették, de hamarosan a kalózok kifosztották.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik