Mozaik

Újabb olasz kisváros kínál egy euróért házakat

A felújításra fordított pénzt sem határozták meg. Közösségeket akarnak.

Divatba jött Olaszországban egy euróért eladásra kínálni elhagyott házakat, most a dél-olasz Bisaccia árulja magát így, de mégis másként.

Több szempontból is máshogyan mint elődei. 

Egyrészt a többi kisváros és falu arra próbálta rávenni a leendő lakóit, hogy hagyjanak ott csapot-papot és költözzenek oda, a campaniai Bisaccia viszont a CNN Travel cikke szerint azt szeretné, ha együtt jönnének rokonok, barátok. Elhagyott utcáinak házai ugyanis olyan szorosan illeszkednek egymáshoz, hogy gyakran csak közös bejáraton át lehet belépni, ezért a kisváros vezetői új közösségi projektben gondolkodnak, hogy életet leheljenek Bisacciába.

Fotó: Wikimedia Commons

Az elnéptelenedett házak a kisváros legősibb részén találhatók, de a többi itáliai településhez képest jobb feltételeket kínálnak a vevőknek. Miközben itt is fel kell újítani a régi házakat az új lakóknak, nem írták elő, mennyit kell belefektetniük.

Sőt az időkeretet sem határozták meg. 

Mindezek felett az önkormányzat a tulajdonosa a lakatlan épületeknek, így nem kell harmadik féllel tárgyalni, és esetleges trükközéstől tartani. A városvezetés egyszerű és gyors adás-vételt ígér.

Kiemelt kép: iStock

Egy euróért árulják a házakat a mesés szicíliai városkában
Csodás, 2 szintes házak eladók Olaszországban alig több mint 300 forintért.
Olvasói sztorik