Mozaik

Olaszországhoz csatoltak egy svájci kisvárost

Ennek a döntésnek a helyiek egyáltalán nem örülnek.

Svájc néhány napja „elvesztette” földrajzi területének egy részét, méghozzá Olaszország javára. A svájciakat nem izgatja különösebben a változás, de Campione d’Italia újonnan “olasszá lett” lakosait aggasztja az esemény.

Campione d’Italia egy olasz exklávé a svájci Ticino kantonban, 23 kilométerre a határtól. Olaszországtól a Luganói-tó és a hegyek választják el.

Az 1860-as évektől ez a kicsiny, mindössze 2000 lakosú városka Svájc területének része volt, de Róma kérésére az Európai Unió ez év január 1-jén elrendelte Campione Olaszországhoz való visszacsatolását, írja a The Local.

Fotó: Flickr/CucombreLibre

A sajtóközlemények szerint ez a változás aggasztja a helyi lakosokat, akik hozzászoktak ahhoz, hogy svájci állampolgárokként éljenek. Élvezték az olyan előnyöket, mint a Swisscom által nyújtott telefonos szolgáltatás, valamint a svájci jövedelemadó-kulcs, amely 7,7 százalékával jóval alacsonyabb, mint az olaszországi 22 százalék. Aggodalmuknak hangot adva nyújtott be petíciót a polgári bizottság Rómában, melyben a visszacsatolás életmódjukra és a gazdaságra gyakorolt beláthatatlan hatásaira hivatkoztak. Tiltakozásuk azonban nem járt sikerrel.

A lakosok svájci valutát használnak, svájci rendszámmal vezetnek, a svájci gazdasági, környezetvédelmi és egyéb törvényeknek megfelelően élnek, ezért egy évvel ezelőtt elkezdtek aláírásokat gyűjteni a Svájchoz való csatlakozási kérelmükhöz, de hiába, elutasították azt.

Érdekes tény a városkáról, hogy eredeti neve Campione volt, Benito Mussolini miniszterelnök tette hozzá a d’Italia utótagot 1933-ban, hogy ezzel is megerősítse az exlávé hűségét olasz hazájával szemben. Szintén ebben az időben épült a terület bejáratánál lévő boltív.

Kiemelt kép: Flickr/Johnson Hung

Ingyen kínálják a házakat a csodás szícíliai városban
Mindenkit szívesen látnak, de a gyerekes fiatal párok elsőbbséget élveznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik