Mozaik

Megérkeztek afrikai telelésükből az első gólyák Európába

A korai érkezés az éghajlatváltozás miatti szokatlanul enyhe időjárás miatt következhetett be.

Megérkeztek telelésükből az első fehér gólyák Európába, méghozzá a németországi Alsó-Szászországba, írta az ndr.de. Alsó-Szászországban körülbelül 1350 gólyapár él tavasztól őszig, és tavaly mintegy 2500 fióka kelt ki a fészkekben.

Ilyen korán emberemlékezet óta nem tértek vissza a gólyák, a térségben mintegy 30 madár körözött a napokban fészket keresve

– mondta a portálnak Udo Hilfers, az Északi-tenger partján lévő Berne település madármentő állomásának vezetője.

Visszatért Afrikából Karl, a féllábú gólya
A madár teljesítménye felér egy kisebb csodával.

A szakember szerint a korai érkezés az éghajlatváltozás miatti szokatlanul enyhe időjárás miatt következett be. Hilfers azt sem tartja kizártnak, hogy ezek a fehér gólyák esetleg Spanyolország déli csücskéig repültek csupán, és ott töltötték a tél eddigi napjait. Ezt azonban csak találgatni lehet, mert a megérkezett madarak közül egyik sem visel jeladót, melyen nyomon követhették volna az útját.

Az időjárás jelenleg kedvező Berne környékén, a talaj nem fagyott, így a gólyák elegendő táplálékot találnak.  A tartományban a napokban egyébként másutt – így Schaumburg  és Göttingen körzetében, Bréma környékén és a Seeburger-tó partján – is láttak gólyákat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Dél helyett észak felé indult telelni a vak fehér gólya
Feltehetően Hollandiából indult útnak, ugyanis ott gyűrűzték meg.
Olvasói sztorik