Mozaik

Ismét erdei fülesbaglyokat számol az ország

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett lakossági szinkron számlálás 2020-ban január 24-27. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

Mint az előző években is, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet a lakosság számára, amiben bárki részt vehet, írja az MTI. A szinkronszámlálásra január 24-26. között – péntektől vasárnapig kerül sor, az akció célja pedig az erdei fülesbaglyok védelme.

Az akcióban az egyesület különösen számít az óvodák, az általános és középiskolák részvételére, de várják az egyéni megfigyelőket, családokat, baráti társaságokat is.

A telelő baglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy több időt töltsenek a szabadban természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve a hazai gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Ellepték Makót a fülesbaglyok
Jellemző rájuk, hogy télen csapatokba verődve lakott területen töltik a nappalokat.

Több példában is láthattuk az előző napokban, hogy az erdei fülesbaglyokra jellemző, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország “bagoly fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma egyes években az ezer példányt is meghaladja. Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2020-ban január 24-27. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart. A számolással kapcsolatos további információkról az MME oldalán lehet tájékozódni.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Január a rejtőzködő kuvikok hónapja
Tanyákon, külterületi majorokban is előfordul a hasznos madár.
Olvasói sztorik