Mozaik

Éjjel-nappal nyitva tart egy különleges postakávézó az Atlanti-óceán közepén

Az Azori háromszög egyik szigetén, Faialon, Horta városkában áll a Peter's Café Sport, a nem hivatalos postahivatal.

Az Atlanti-óceán közepén fekszik az Azori-szigetek, a világ egyik legkülönlegesebb szigetcsoportja. Portugália nyugati partjától mintegy 1500 km-re, Észak-Amerika és Európa között csaknem középen helyezkedik el. Ez ideális kikötővé teszi a kis szigeteket az Atlanti-óceánon átkelő hajók és jachtok számára már több mint háromszáz éve, mióta a jezsuita misszionáriusok elkezdték látogatni a Brazília és Ázsia közötti útjaikon, írja az Amusing Planet.

Több mint száz éven át a világ minden tájáról érkező vitorlások a Peter’s Café Sportban vették fel leveleiket, küldeményeiket. Ez a hagyomány Ernesto Lourenço S. Azevedo nevéhez köthető, aki José Henrique Azevedo, a Peter’s Cafe Sport posta és kávézó jelenlegi tulajdonosának a nagyapja.

A matrózok, akik itt, Faialon, az Azori háromszög egyik szigetén horgonyoznak le, egyenesen a Peter’s Café Sportba térnek be Hortában, a fővárosban.

A posta és kávézó kívülről

Fotó: Flickr/Island Pictures

A létesítmény eredetileg egyszerű ház volt, amikor is Ernesto Azevedo 1901-ben megnyitotta, hogy italokkal kiegészítve hagyományos kézműves termékeket – kosarakat, köteleket, hímzett csipkét és szalmakalapot – értékesítsen.

Fotó: Flickr/Olaf Witt

Ernesto Azevedo még fiatalember volt, amikor körbelovagolt a lehorgonyzott jachtoknál, és megkérdezte a tengerészeket, hogy szükségük van-e valamilyen ellátásra és segítségre. Sokan azt kérdezték tőle, hogy átvenné-e a nevükre érkező leveleket, és tárolná-e, míg vissza nem térnek. Hamarosan híre ment a szívességnek, és mindenki ide irányította a postáját.

Fotó: Flickr/Robert Grant

1918-ban Ernesto fia, Henrique Azevedo vette át az üzletet, és megváltoztatta a nevét „Café Sport” -ra, hogy kifejezze szenvedélyét a sport iránt.

Vyv Lynch

A második világháború alatt egy királyi haditengerészet harci hajója horgonyzott le Hortában sérülésekkel telve, és a háború hátralévő részét a kikötőben töltötte. A hajó lőszer- és ellátmányozási tisztje nagy hasonlóságot vélt felfedezni a saját fia, Peter és Henrique fia között, akit így szintén Peternek hívott. A név a fiún ragadt, és röviddel ezután a kávéház nevének a részévé vált.

Az évtizedek során a Peter’s Café számos hagyományt alakított ki

Három dolgot tesznek a szigetre érkező tengerészek. Először festenek valamit a kikötőben

– mondta el a tulajdonos, José Henrique Azevedo a BBC-nek.

Fotó: Flickr/Ann Collier

Az a szóbeszéd járja, hogy aki fest a kikötőben, azt szerencse kíséri útja során. A babonának és az örömnek hála, hogy nyomot hagynak a szigeten, Horta egész kikötőjét kis festményekkel ajándékozzák meg a látogatók: az alkotások a járdákon és a falakon is láthatóak.

A legrégebbi és legfontosabb hagyomány azonban a postahivatal. A sziget nem hivatalos postája, a Peter’s Café Sport 24 órában nyitva tart, és a tengerészek megkaphatják leveleiket, amint megérkeznek a kikötőbe. Szeretik azt is, hogy hideg italt kortyolhatnak, miközben elolvassák a postájukat, ahelyett, hogy sorba állnának a rendes postán.

Fotó: Flickr/tanguira

José Azevedo nem kér semmit ezért az extra postai szolgáltatásért, ahogy az apja és a nagyapja sem tette, inkább a barátságkötések, az így szerzett kapcsolatok öröme motiválja őt a családi hagyomány életben tartásában.

2004-ben a portugál postahivatal a hely tiszteletére három speciális bélyeget nyomtatott a kávézónak, elismerve nemzetközi postai tevékenységüket.

Kiemelt kép: Flickr/Island Pictures

Hungarikum lehetne az utolsó lovas postakocsi
Gátéron működik az ország egyetlen, egyben utolsó lovas postása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik