Mozaik

Veszélyben a világ homokos tengerpartjai

Egy kutatás szerint a veszélyeztetett partok 40 százalékának pusztulását lehetne megelőzni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével.

A világ homokos tengerpartjainak fele tűnhet el az évszázad végére, ha ugyanilyen tempóban folytatódik a globális felmelegedés egy európai uniós kutatás szerint, írja az MTI.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) tudósai műholdfelvételek alapján követték nyomon a homokos tengerpartok állapotának alakulását az elmúlt 30 évben.

Piran
Kelet-Európa Svájcának a tengerpartja is szenzációs
Adunk pár tippet, hova menjünk, és eláruljuk, miért is érdemes felfedezni a szlovének kicsi mediterrán tengerpartját.

Az évszázad végére a világ strandjainak fele szenved el 100 méteresnél nagyobb kiterjedésű eróziót, ami azt jelenti, hogy valószínűleg elvesznek a számunkra

– állapította meg Michalis Vousdoukas, az Ispra nevű észak-olaszországi kisvárosban működő intézet kutatója.

A homokos partokat fenyegető veszély mértéke attól függ, hogyan alakul a globális hőmérséklet 2100-ig. A partvidékeket már most is erősen sújtja az emberi tevékenység, például a beépítés vagy a szárazföldi gátak létesítése, amely miatt kevesebb, a strandok regenerálódásához szükség hordalék kerül az óceánokba, áll a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban hétfőn publikált tanulmányban.

A világ tengerpartjainak egyharmadát kitevő homokos strandok jelentős értéket képviselnek a kikapcsolódás, a turizmus és a vadvilág szempontjából, emellett a tengerparti településeket a hullámoktól és viharoktól védő természetes akadályt képeznek.

A strandok eróziója különféle mértékben érinti a világ országait. A nyugat-afrikai Gambia és Bissau-Guinea homokos tengerpartjának akár több mint 60 százalékát is elveszítheti, és hasonlóan komorak a kilátások Irak, Pakisztán, a La Manche-csatornán fekvő Jersey szigete vagy a csendes-óceáni Palau esetében is. A legtöbb homokos partot Ausztrália veszítheti el, ahol 12 ezer kilométernyi partszakaszt veszélyeztet a felmelegedés.

Több ezer kilométernyi homokos part tűnhet el az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Kínában, Iránban, Argentínában és Chilében is a JRC-kutatás szerint.

Dániában van egy hely, ahol két tenger találkozása közt sétálhatunk
Térdig gázolhatunk a természeti csodában Grenen homokos tengerpartján.

Egy független témaszakértő, Andres Payo szerint óvatosan kell fogadni a tanulmány megállapításait, mert számos olyan feltételezést és általánosítást tartalmaz, amely mennyiségileg és minőségileg is befolyásolhatja a kapott eredményeket. Michalis Vousdoukas ugyanakkor hangsúlyozza, hogy csapata „még kissé óvatos is volt” az eltűnő tengerpart hosszának megbecsülésében, és a valós veszteség a jósoltnál is nagyobb lehet.

A tanulmány szerzői szerint a veszélyeztetett partok 40 százalékának pusztulását lehetne megelőzni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével.

Kiemelt kép: MTI/AAP/Steven Saphore

Tengerparti szemétszedéssel töltötte nyaralását a fiatal környezetvédő
A szlovéniai Koper melletti nyaralása során Pethes Ágnes naponta szemetet szedett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik