Mozaik

Szerdán hajnalban érkezik a tavasz első teliholdja

Az áprilisi teliholdat pink holdnak is nevezik, mert ilyenkor a Hold rózsaszínűnek látszik az égbolton.

Az áprilisi telihold 8-án hajnal fél 5-kor következik be. A reggeli holdnyugta ideje napkelte után fél órával lesz, így magát a Hold lenyugvását nehéz lesz a már teljesen világos égen megfigyelni, viszont a kora hajnali órákban szép lehet még égi kísérőnk a nyugati ég alján, írja a National Geographic Magyarország.

Ilyen csodás égi jelenséget 2022-ig nem látunk
Teljes holdfogyatkozás lesz január 21-én hajnalban.

Mivel ez az első telihold a március 20-i tavaszi napéjegyenlőség óta, ez lesz a tavasz első teliholdja. Az áprilisi teliholdat pink holdnak is nevezik, mert ilyenkor a Hold rózsaszínűnek látszik az égbolton. Mivel a Hold ilyenkor  nagyon közel jár a Földhöz, Szuperholdnak is nevezik.

Az esti holdkelte viszont fél órával napnyugta utánra esik, ez pedig nagyon kedvező, mivel, bár még nincs távolról sem sötét, ahhoz már eléggé kevés az égen szóródó fény, hogy a Hold felbukkanó vöröslő korongját feltűnően lássuk. A holdkelte időpontja keleti határunknál 19:44, Budapesten 19:57, nyugati határunk közelében pedig 20:07 lesz. A Hold egész éjjel viszonylag alacsonyan jár, az égi útja legmagasabb pontján is csupán 35 fok körüli magasságig kúszik.

Kiemelt képünkön áprilisi telihold a lengyelországi Krakkó felett. – Fotó: MTI/PAP/Lucasz Gagulski

Lefotózta a meteorrajt és az égen száguldó tűzgömböt
Legyen Napfolt, villám vagy éppen halojelenség, mindig pazar felvételeket készít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik