Mozaik

10 mosolyt fakasztó film a házi karantén vidám eltöltésére

Nemcsak a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől filmnézés közben, de az élet nagy dolgain is eltöprengünk.

Örök érvényű klasszikusokat ajánlunk, amelyek megnevettetnek minket ezekben a nehéz hetekben, mert a bezártságot humorral és jókedvvel  könnyebben elviseljük. Ezeket a filmeket akár többször is megnézhetjük, nem fogjuk megunni őket. Amellett pedig, hogy a hasizmainkat megdolgoztatják, sok közülük igazi lélekbalzsam is.

1. Brian élete

Húsvétkor különösen aktuális a Monty Python társulat 1979-es klasszikusa: intellektuális humora mellett igazi gegparádét vonultat fel. A film Brian (Graham Chapman) életéről szól, aki véletlenül pont akkor és pont ott született és halt meg, ahol Jézus Krisztus. A mára már klasszikussá vált komédia alaphelyzete miatt számtalan vicces helyzetet eredményez, de a társulatra jellemző szóviccek is súlyosak. De arra is figyelmeztet minket a záró dal, hogy az élet napos oldalát nézzük mindig.

2. Életrevalók

A 2011-ben bemutatott francia vígjáték, dráma megtörtént események alapján készült.

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik, és ismeri meg egymást igazán: rájönnek, hogy korábbi elképzeléseik csupán előítéletek. Az őrült, vicces és lélekemelő közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb francia filmsikere megtörtént események alapján készült.

3. Vaklárma

Az 1989-ben bemutatott amerikai bűnügyi vígjáték főszereplői Gene Wilder és Richard Pryor, Dave és Wally megformálói. Dave süket és újságos, Wally viszont vak és szerencsejátékos, valamint Dave alkalmazottja. Amikor az újságos standnál lelőnek egy bukmékert, ők lesznek az első számú gyanúsítottak. Mivel a süket Dave háttal állt az eseményeknek, a vak Wally viszont csak arról tud beszámolni, amit hallott, ketten együttesen is csak csekély információval tudnak szolgálni. Dave látott egy lábat, Wally pedig egy Shalimar nevű parfüm illatát érzi. Kiderül, hogy az áldozatnál volt egy pénzérme, amelyet beledobott Dave borravalós dobozába, és most sokaknak fáj rá a foga…

4. Kincs, ami nincs

A legendás páros ezúttal egy lakatlannak hitt szigetre vetődik, nem véletlenül éppen oda, ahová. Alan (Terence Hill) kincset akar mindenáron. Ezúttal is Charlie (Bud Spencer) húzza a rövidebbet, a kalandor Alan irányítja az eseményeket. Miután összebarátkoznak a sziget lakóival,kiderül, hogy a kincses térkép jelölte hely nem pusztán legenda, és a kincs is létezik. A baj csak az, hogy a mesés kincset Kamasuka (John Fujioka), a második világháború óta ottfelejtett szamuráj őrzi.

5. Európai vakáció

Most, amikor mi magunk nem vakációzhatunk, üdítő látni, hogy a nyaralás sem feltétlenül fenékig tejföl. Különösen, ha a Griswald családról van szó.  Ezúttal Európába indulnak, ahol ugyancsak folyton bajba keverednek. Kalandjaik között szerepel három egész perc a Louvre-ban, egy autóbaleset, Rusty randevúja egy francia hölggyel, Audrey szomorú kapcsolata az európai étrenddel, és végül, de nem utolsó sorban Ellen elrablása. A tipikus amerikai család találkozik az európai kultúrával, és a találkozást mindkét fél szerencsésen túléli, miközben mi jókat kacagunk esetlenségükön és értetlenségükön. Szerencsére azonban átvészelik a kalandot még hamburger nélkül is.

6. Az élet szép

Roberto Benigni merész vállalkozása az 1997-es olasz romantikus dráma. A történet a nevetés és a képzelet erejéről szól, amely megindítja a szívet és megerősíti a lelket. 1938-ban járunk, Olaszországban, ahol a szeretetreméltó, álmodozó, zsidó származású Guido a növekvő rasszizmus és szűklátókörűség közepette beleszeret Dorába, a tanárnőbe.

A politikai légkör egyre romlik, végül Guidot, aki félzsidó,  munkatáborba viszik családjával együtt. Az apa, hogy fiát megóvja, és megtartsa gyereknek a borzalom közepette is, azt találja ki, hogy az egész, ami körülveszi őket, egy nagy játék, amelyben a rabok a versenyzők és az őrök a játékvezetők. Az önfeláldozó szeretet és a védelmezés filmje keserédes történet: remény a reménytelenségben, boldogság a kiúttalanságban. Hisz Guido végig arra tanítja fiát, hogy az élet minden körülmények között csodaszép, és a végén mi is elhisszük neki. A humorral átszőtt alkotás megrázóan drámai módon mutatja be a fáradhatatlan emberi lélek küzdelmét, és az élet rendkívüliségében és tragédiáiban is benne rejlő szépségét.

7. Blöff

Súlyos mondanivaló nincs, sztárparádé és humor viszont annál inkább a 2000-ben bemutatott Guy Ritchie rendezte alvilági vígjátékban.

A gyémántokra specializálódott, minden hájjal megkent ékszertolvaj, Franky Four Fingers, miután teljesítette legfrissebb megbízatását, New Yorkba indul, hogy szállítsa az árut főnökének, Avinek. Útközben azonban megáll Londonban, és az események nem várt fordulatot vesznek.

Dennis Farina, Brad Pitt, Benicio del Toro, Vinnie Jones és Jason Statham is szerepel a filmben, amelynek a története amolyan sötét tévedések vígjátéka.

8. Fel!

A Pixar és a Disney stúdió lenyűgöző animációja 2010-ben két Oscar-díjat is nyert.

Carl Fredricksen boldog házasságban élt gyermekkori szerelmével, Ellie-vel az asszony haláláig. Az idős úr felesége elvesztése után zsémbes öregúrrá változik, ráadásul a házát is el akarják venni tőle. Fredricksen úgy gondolja, hogy nem várja meg, amíg idősek otthonába költöztetik, hanem valóra váltja Ellie-vel közösen dédelgetett álmát, és a házával együtt elrepül Dél-Amerika. De nem számol a kiscserkész Russellal, aki potyautasa lesz: Carl őérte is felelős lesz kalandjaik során.
Megható történet ez az álmok beteljesítéséről, két generáció barátságáról, az életről: hogy mindig van miért felkelni reggel, még ha közben el is veszítjük gyermekkori hőseinket.

9. A bakancslista

A 2007-ben bemutatott vígjáték főszereplője két haldokló idős férfi, akik rájönnek, hogy az életük eddig unalmas és tartalmatlan volt. Nem akarnak így meghalni, ezért írnak egy listát arról, hogy mit szeretnének még az életük hátralévő részében csinálni. Jack Nicholson a gazdag és nagyképű Edward Cole-t játssza, Morgan Freeman pedig a szegény és szerény autószerelőt Carter Chamberst alakítja. Terveiket átírja az élet, de vajon meglelik végül, amit keresnek?

10. A tanú

És hogy egy magyar klasszikus is szerepeljen a sorban: Bacsó Péter 1969-es filmszatíráját egyszer minden magyarnak látnia kell, hogy megértse szocialista történelmünk olykor humoros, többnyire azonban tragikomikus visszásságait.

Pelikán József hithű kommunista, aki a személyi kultusz idején gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, jelenlegi miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan kikerülve egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják.

A film Cannes-ban az Ökumenikus zsűri díját nyerte el.

Kiemelt kép: Pixabay

Díjnyertes magyar természetfilmek nézhetők ingyenesen a neten
Íme a Vad Kunság, a Vad Szigetköz és a Tiltott zóna, csúcsminőségben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik