Mozaik

Mobilapplikáció segítségével imádkozhatnak a hívők a csíksomlyói búcsún

A zarándoklat ugyan elmarad, a hívek tömegei azonban a technika segítségével lélekben ott lehetnek a pünkösdi szentmisén.

Csíkszereda legnépszerűbb helyi mobilalkalmazása a SzeredApp, melynek segítségével a fizikai távollét hiányában virtuális úton szeretnének hozzájárulni a koronavírus-járvány miatt zarándokok nélküli csíksomlyói pünkösdi búcsú lelkületéhez. Ezért egy külön felületet hoztak létre az applikáción belül a Csíksomlyó 2020 fül alatt, ahol megtalálhatók az aktuális hírek, búcsútörténet, program- és énekfüzet, valamint be lehet majd kapcsolódni a pünkösdi ünnepi szentmisébe is, írta a Székelyhon.

Idén nem indulnak zarándokvonatok a Csíksomlyói búcsúba
Gyakorlatilag szinte biztos, hogy a hívőknek otthon, a saját közösségükben kell ápolniuk a búcsú lelkiségét, szellemiségét.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt nagy tömegeket felvonultató rendezvényeket jelenleg világszerte nem rendeznek, így a világ összmagyarsága legnagyobb ünnepének tartott csíksomlyói zarándoklat is elmarad, a szokásos pünkösdi szentmisét pedig nem a csíksomlyói hegynyeregben, hanem a helyi kegytemplomban tartják meg minimális számú hívő jelenlétében.

A SzeredApp mobilapplikációval segíteni szeretnének azoknak, akik – ha virtuálisan is, de – el szeretnének jutni Csíksomlyóra. A jelenlegi helyzetben a csoportos zarándoklat helyett idén a média adta lehetőségeket használhatják a hívek, ebben pedig a telefonos applikáció is nagy segítségükre lesz.

Ha már fizikailag nem, de lelkileg képezzünk közösséget! Mutassuk meg ennek az ünnepnek az erejét, ha virtuálisan is, de együtt zarándokoljunk Mária lábaihoz

– olvasható a SzeredApp közösségi oldalán.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmisét helyi idő szerint 12.30-tól – Magyarországon ez 11.30 – tartják a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye februárban felszentelt érseke mutatja be, ő mondja a szentbeszédet is.

Arra kérjük a zarándok testvéreket, hogy az idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot

– áll a ferences szerzetesek közleményében.

A szentmisét élőben közvetítik a kegyhely honlapján, Facebook-oldalán, továbbá a Duna Televízióban és az Erdélyi Mária Rádióban, valamint természetesen követhető lesz a SzeredApp mobilalkalmazással is.

Kiemelt kép: Facebook/SzeredApp

Hungarikum lett a tiszavirágzás, a szőregi rózsatő, a csíksomlyói búcsú és a szablyavívás
A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték tartozik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik