Mozaik

Vakvezető kutyákká válhatnak a tél most született sárga cukiságai

Facebook/Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
Facebook/Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
A miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány tenyészprogramja keretében kilenc tüneményes labrador kölyök látta meg a napvilágot.

A miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány 2006-ban alakult, fő tevékenysége a vakvezető kutyák kiképzése és látássérült gazdákhoz juttatása.

Magyarországon 40 ezer látássérült él, közülük több ezren várnak vakvezető kutyára, de évente csak 10-15-en kaphatnak. Három éve ezért indították el tenyésztési programjukat, hogy minél több tehetséges és alkalmas kutya kerüljön vakvezető képzésbe.

Kapcsolódó
Embert próbáló feladat és nagy boldogság a vakvezető kutya képzése
A kölyökképzés a képzőnek rengeteg mindent ad: tapasztalatot, élményeket és rengeteg örömöt.

A Winnipeg nevű labrador tenyésszuka december 9-én előrehozott karácsonyi ajándékkal lepte meg az alapítvány munkatársait, ugyanis kilenc tüneményes kölyköt hozott a világra.

Winnipeg visszafogott kutya, most is egy igazi úri lány módjára viselkedett, nagyon nyugodt volt az ellés órái alatt. A megszületett kutyák azonnal szopni kezdtek, azóta is mennek, esznek, mind életrevalóak

– így jellemezte Winnipeg és Cosby kölykeit Komondi Piroska szakmai vezető, aki minden alkalommal ott bábáskodik a tenyészszukák ellésekor.

A 6 szuka és 3 kan bundája a szüleik révén sárga lett, árnyalatában tér csak el, vannak világosabbak és sötétebbek. A kölyköket 6 hetes korukban tesztelik, majd egyéves korukban ismét részt vesznek egyen, amiből kiderül, hogy mire kell odafigyelnünk vakvezető képzésük során.

Egy vakvezető kutya képzése több hónapig tart, amit célirányosan kell megtervezni a nagy tét miatt: sok látássérült ember, jelenleg 64 fő vár vakvezető kutyára a miskolci alapítványnál. A képzés költséges: egy vakvezető kutya kiképzése 1,5 millió forint, a kutya egész életét felölelő összes költség pedig több, mint 5 millió forint. A képzési költségekhez állami támogatást nem kapunk, ezért munkánkhoz az alapítvány széles körű megismertetése és az adománygyűjtés is hozzátartozik

– olvasható az alapítvány weboldalán.

Ami viszont most a legnagyobb öröm, hogy a kilenc kicsi labrador személyében a jövő vakvezető kutyáinak legújabb generációja látott napvilágot. Ők a tél legaranyosabb sárga babái.

Szurkolunk, hogy kiváló vakvezető kutyusok váljanak belőlük.

Kapcsolódó
Labrador apuka így tanítja úszni kicsinyeit - Mi is segítünk néhány ötlettel
Hasznos tanácsok és a természet bölcsessége együtt. Angyali videóval is bizonyítjuk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik