Mozaik

Újra drágulhat a tojás

pixabay
pixabay
Az okok a takarmányok áraiban keresendők.

A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a hazai tojástermelő vállalkozások. Az árnövelés elsősorban azért vált elkerülhetetlenné, mert a takarmányok és a takarmány-alapanyagok rendkívüli mértékben drágultak az elmúlt hónapokban, közölte a Baromfi Terméktanács.

Kapcsolódó
Így hasznosítsuk a maradék húsvéti főtt tojást
Használjuk fel a húsvétról maradt hímes tojásokat.

Elkerülhetetlenné vált az étkezési tojások termelői átadási árainak emelése a Baromfi Terméktanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások álláspontja szerint. Az árnövelést elsősorban az indokolja, hogy a takarmányárak és a takarmány-alapanyagok árai rendkívüli mértékben emelkedtek az utóbbi hónapokban.

Dráguló takarmányok

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, és például a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második hetében már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot is.

 

Hasonló tendencia érvényesül a kész takarmányok áraiban is.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, így a kész takarmányoknál az idei év első félévében további 10 százalékos drágulás várható.

Kapcsolódó
Minden nap egy tojás az orvost távol tartja
Napi egy tojás fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát egy új tanulmány szerint.

Szemben a látványos költségnövekedésekkel, az elmúlt fél évben a termelői átadási tojásárak csak 5-6 százalékkal emelkedtek. Ha azonban a piaci folyamatokat éves összehasonlításban vizsgáljuk, az látszik, hogy például ez év január második hetében az étkezési tojások darabonkénti átadási ára mintegy fél százalékkal alacsonyabb volt a 2020 hasonló időszakában regisztrált értéknél.

Gazdálkodói számítások szerint ugyanakkor csak az utóbbi egy hónap takarmányköltség-emelkedése a tojástermelésben mintegy 3 forint/darab önköltség-emelkedést eredményezett.

A tyúktartóknak a költségnövekedéseket tovább kell hárítaniuk, ellenkező esetben drasztikus állománycsökkentésre kényszerülnek. Az árváltoztatások érdekében a vállalkozások a közeljövőben kezdeményezik a héjas tojás átadási árának emelését kereskedelmi partnereiknél.

A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok kialakítása nagymértékben függ a kereskedők árképzési gyakorlatától is.

Kapcsolódó
Gigatojást tojt egy tyúk Győrszemerén
Egy szolíd reggeli rántottához elegendő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik