Mozaik

Sark szigetén áll a világ legkisebb börtöne

Wikimedia.com
Wikimedia.com
Az épület mindössze két ablaktalan cellából áll.

Csupán két fogolynak tud helyet biztosítani a Sark szigetén álló börtön, ami a világ még ma is használt legkisebb börtönének számít. Bár most már nem sok fogvatartott kerül ide, néha egy-egy idénymunkás vagy turista élvezheti a vendégszeretetét, ha túl sok italt fogyasztott, írja az Atlas Obscura.

Sark egy lenyűgöző kis lakott sziget a La Manche csatorna délnyugati részén. Területe mindössze 5,45 km², így az egyik legkisebb a Csatorna-szigetek közül.

Wikimedia.com

Kis mérete ellenére a Sark hosszú és színes történelemmel rendelkezik. 1040-ben emlékeznek meg először róla írott formában, amikor Normandiai Vilmos (később Hódító Vilmos) ajándékba adta a Mont-Saint-Michel apátságnak. 1549-ben a franciák elfogták, de az angolok hamar visszafoglalták, és csempészek és kalózok által látogatott sziget lett. A stratégiailag fontos szigetet a németek is megszállták a második világháború alatt.

2008-ban vezették be hivatalosan az általános választójogot a szigeten, 2011-ben Sarkot az a megtiszteltetés érte, hogy a világ első sötét égbolt-szigete lett.

Wikimedia.com

Sarkot megkülönbözteti a többi szigettől az is, hogy itt található a legkisebb ma is használt börtön a világon. Az 1856-ban épült apró hordótetős börtön két szomszédos cellával rendelkezik. A cellák előtt egy keskeny folyosó található, ami az épület hosszában húzódik. Nincsenek ablakok.

Az egyik legkorábbi ismert lakó egy fiatal cselédlány volt, akit azért börtönöztek be, mert zsebkendőt lopott el az úrnőjétől. Három napig tartották a börtönben. Annyira megrémült attól, hogy bezárják az ablaktalan sötét cellába, hogy a helyiek úgy döntöttek, hagyják, hogy a nyitott ajtóba tegye a székét, ahol a helyi hölgyek ott ültek vele, amíg le nem töltötte a büntetését.

A börtönben a rabok néhány napnál többet nem töltenek. Ha 2-3 napnál hosszabb a büntetés, akkor máshová kerülnek.

Kapcsolódó
Bámulatos piacok a világ minden tájáról
Népszerű turisztikai célpontok ezek a piacok sok-sok meglepetéssel.
Olvasói sztorik