Mozaik

Minden képzeletet felülmúl a dunavirág tánca

Egyedülálló albumban a fehér kérészek világraszóló története.

A dunavirág tömeges pusztulását okozó fénycsapda felfedezésétől a megmentésüket szolgáló innovatív védőeszköz kiépítéséig meséli el a fehér kérészek történetét Dr. Farkas Alexandra és Potyó Imre A dunavirág fénybörtöne címmel most megjelent könyve.

A tartalmában és megjelenésében egyaránt különleges kiadvány világszínvonalú természetfotókkal illusztrálva mutatja be a kérészek lenyűgöző rajzását és a hazai természetvédelem egyik sikertörténetét.

Kapcsolódó
Kérészvédő fénysorompó menti a dunavirágot Tahitótfalunál
Működik az állatvédő hungarikum,  az első eredmények nagyon biztatóak.

A dunavirág kérészek néhány órás repülése az egyik legizgalmasabb téma, amivel egy természetfotós és egy kutatócsoport találkozhat. A langyos vízfolyás, a vízben tükröződő csillagos éjszaka, a mindent elborító vízirovarok gigantikus tömege minden képzeletet felülmúl.

Egyik alkalommal milliós, csaknem egy órán át mozgó rovarfal, máskor csak néhány száz egyed finom tánca varázsolja a hangulatot.

A most megjelent albumban az elmúlt csaknem egy évtized hazai és nemzetközi díjat nyert fotóit gyűjtöttük egy dunavirág-csokorba, összefűzve az ELTE Környezetoptika Laboratórium és az ELKH ÖK Duna-kutató Intézet kutatócsoportjának legújabb tudományos eredményeivel

– mutatott rá Potyó Imre, az Év Természetfotósa és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, akinek fotói, előadásai és írásai már sokakat hoztak közel a természethez.

Kapcsolódó
Bámulatos arcát mutatja a virágzó Duna
Gyönyörű látvány a dunai kérészek násza.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években egyre többen voltak kíváncsiak a dunavirág kérészek július-augusztusi násztáncára, amely 2012 óta a vízminőség javulása és a táplálékkínálat bővülése miatt újra megfigyelhető a Duna teljes magyarországi szakaszán. A védett kérészek elterjedése azonban egy korábban nem ismert összetett ökológiai fénycsapda felfedezését is magával hozta, a kivilágított hidak környezetében ugyanis dunavirágok milliói pusztulnak el a fényforrások vonzó hatása és a rovarok számára vizet utánzó aszfaltút miatt

– említette Dr. Farkas Alexandra kutató, a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa.

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával megjelent albumban átfogó képet adnak a dunavirágok rajzásáról és az említett ökológiai problémáról is.

Kapcsolódó
Kibontotta szárnyait és tömegesen rajzik a dunavirág
A jelenség a kora esti órától, alkonyattól figyelhető meg a Duna egyes szakaszainál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik