Mozaik

Régmúlt, szép időkbe kalauzol a világ legrégebbi skanzenje

Egy skanzen, ahol találkozik a múlt és a jelen, a képzelet és a tények, az állatok és a kultúra, a hagyományok és jelen irányzatai.

A Skansen Stockholm egyik legkedveltebb kiránduló- és pihenőhelye, a világ legrégebbi szabadtéri néprajzi múzeuma.

1891-ben nyílt meg, mint a világ legelső szabadtéri múzeuma, mely az ország jellegzetes épületeit gyűjtötte össze egy helyre. A múzeumot Artur Hazelius (tanár és nyelvész) alapította, és az volt a célja, hogy az erőteljes iparosítás következtében folyamatosan eltűnő régi vidéki épületeknek emlékhelyet állítson.

Kapcsolódó
Mesél a múltról Ausztria legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma
6 évszázad népi építészeti kultúráját 97 épületen keresztül.

A Skansen gyönyörű helyen, a Royal Djurgården-en található, és lenyűgöző kilátást nyújt Stockholm egész területére. Mondhatjuk, hogy ez a miniatűr Svédország, ahol 150 történelmi épületet láthatunk: házakat, farmokat, műhelyeket, amelyek történelmi hűséggel mutatják be a svéd nép életét a középkortól napjainkig.

A legrégebbi épület az 1300-as évekből való, de a legtöbbjük az 1700-as és 1800-as években épült. A területen egy kisebb állatkert is helyet kapott a Skandináviában honos állatokkal, kézművesműhelyeket, ahol munka közben láthatjuk az üvegfúvókat, kovácsokat, valamint egy jelenleg is a használatban lévő templomot.

A nem mindennapi hely szabadtéri színpadnak (rendszeres koncert- és táncprogramokkal), étteremnek, kávézóknak is helyt ad.

Galéria

A skanzenbe való belépés olyan, mintha három évszázad embereivel találkoznánk. Egy hely, ahol a történelem látható.

skansen.se

Kézműves mesterségek utcája

Az egyik legérdekesebb látnivaló a macskaköves utcákkal kialakított kis városrész, ahol minden házban különböző mesterségeket látogathatunk meg (könyvkötő, üvegfújó). Ebben a kis “csodafaluban”  praktikus tanácsokat is kaphatunk a régmúltból.

A sokoldalú tanfolyamokon olyan praktikákkal látják el a résztvevőket, mint a vaskályha, természetes hajkefék karbantartása vagy a tapéta szegélyek igényes felragasztása, a padlók szappanos súrolása,  vagy az agyaggal való megismerkedés.

Így éltünk anno, avagy hagyományos népi életmód

Mint ahogyan ma, régen is a praktikusság, a letisztult forma jellemezte a svéd lakberendezést és életstílust. A lagom az a svéd szó, amellyel maguk a svédek a legtöbbször illetik saját életérzésüket, életstílusukat. Pontosan nem lehet lefordítani, de valami olyasmit jelent, hogy “se nem túl sok, se nem túl kevés – pont jó”. Talán ez a fajta életszemlélet uralja a kiállított házak, tájházak berendezését is.

Hagyományok a belső ablakok körül

Svédországban régi hagyomány, hogy kifelé néző keretekkel rendelkező ablakokkal rendelkezik, amelyeket kivehető, befelé néző belső ablakokkal egészítenek ki a téli hónapokban. Moha vagy vatta került a keretek közé, hogy gondoskodjon a páralecsapódásról. A belső ablakok behelyezése az őszi munka része volt. Amikor az aratási munkálatok befejeződtek a szabadban, az őszi tisztás és minden más készen áll a télre.

Amikor a belső ablakok a helyükre kerülnek, hangulatossá és csendessé, meghitté teszi a szobákat, majd tavasszal a belső ablakokat leemelik a helyükről és ekkor  fénnyel, madárdallal telik meg a helyiség, ami egy teljesen más hangulattal tölti meg a teret.

CHRISTINA WESTBERG

A Skansen éttermeiben és kávézóiban mindenki talál valamit. Különleges népi ételektől kezdve az ellenállhatatlan süteményekig és a fantasztikus ízvilágú kávéig minden terítékre kerül. Mindegyikhez szabadtéri asztalok és padok is tartoznak.

A “zöld lehetőségek” helye

Már a Skansen 1891 -es alapításakor fákat, cserjéket és virágokat ültettek, hogy a kopár sziklát buja oázissá alakítsák. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a gazdaságok környezete képet ad a tájról és a vidékről, ahonnan származnak.

A kialakított alma- pillangó- rózsakertet  megannyi különleges kertészeti elemmel, kerítésekkel szeldelt oázisokkal díszítették.

Az évek során például a Lehetőségek Kertjének számos különböző témája és támogatója volt.

A lehetőségek kertjének témái az elmúlt években

  • A kert a fogyatékkal élők számára
  • Multikulturális művelés
  • Iskolakert
  • Borsókert számtalan borsóváltozattal
  • Zöldtrágyás kert

Erdőkert

A kialakulóban lévő Erdőkertben az erdő került a főszerepbe. Olyan környezetet hoznak létre, amely fenntartható, ahol izgalmas ehető évelő növények, cserjék és fák nőnek ki a földből, és ahol a tudás, az inspiráció és a pihenés hármas pillére adja a teljes megújulást minden látogatónak.

Wikimedia Commons/ Øyvind Holmstad

Állatkert

A Skansen Állatkert oktatással, fajvédelemmel és kutatással foglalkozik. Állatkertként az a céljuk, hogy az állatokról szóló ismereteket minden nap eljuttassák a látogatókhoz. Központi és fontos szerepe van a kihalás szélére sodródott fajok védelmében. Az állatkertben éppúgy vannak haszonállatok, vadállatok, mint akváriumi élőlények.

Videó, ami ízelítőt ad a hely varázsáról

Ez a skanzen az, ahol találkozik a múlt és a jelen, a képzelet és a tények, az állatok és a kultúra, a hagyományok és jelen irányzatai. Svédország lelke egy élő múzeumban – élénk, vidám és örömteli minden generáció számára.

Kapcsolódó
Lagom, a svéd boldogságrecept: hogyan legyen pont elég jó
Viccesen szokás a lélek IKEA-bútorának is nevezni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik