Mozaik

Először láttak a Balatonnál ilyen madarat

wikimedia commons
wikimedia commons
A balatonmáriafürdői mólónál megfigyelt csüllő előszeretettel vadászott az apró halakra.

A hétvégén először láttak és fotóztak egy fiatal csüllőt (Rissa tridactyla) a Balatonnál, a balatonberényi kikötőben, írta a NatGeo.

Kapcsolódó
Madárcsoda történt a Hortobágyon
Az első példányt 2005-ben észlelték hazánkban.

A csüllő Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Grönlandon az 55. északi szélességi kör felett költ. Számos telepe van a Brit-szigetek és Norvégia partjain. Fészkel Oroszországban a Kola-félsziget északi részén, a Vajgacs-szigeten, Novaja-Zemlján, a Ferenc József-földön. Költ Izlandon, továbbá a Feröer-szigeteken, a Jan Mayen- és Medve-szigeteken valamint a Spitzbergákon.

Kisebb számban Dél-Svédország és Dánia partjain is él. Kötőhelyei a magas, meredek tengerbe szakadó sziklafalak, Norvégiában egyre gyakrabban telepedik meg a halászfalvak épületeinek tetején. Rendszerint más madárfajokkal alkot vegyes költőtelepeket, ahol több ezer madár fészkel együtt.

A balatonmáriafürdői mólónál megfigyelt madár előszeretettel vadászott az apró halakra, amelyekből hihetetlen mennyiséget képes elfogyasztani.

A csüllő Magyarországon ritka vendég, főleg fiatal egyedi tévednek hazánkba. Természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A madárfaj leírásköteles, amely azt jelenti, hogy a Nomenclator Bizottság a leírás vagy fotók alapján fogadja el később az észlelési adatot.

Kapcsolódó
Véletlen, hogy felfedezték Magyarországon a lazúrcinegét
Jó esély van arra, hogy akár a tél végéig a területen marad.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik