Zoo Debrecen/Facebook
Mozaik

Veszélyeztetett madár a debreceni állatkert új lakója

A súlyosan veszélyeztetett madár egykor a hawaii szigetvilág valamennyi tagján megtalálható volt, ma kizárólag Laysan mintegy 350 hektáros szigetén él.

Súlyosan veszélyeztetett récefajjal gyarapodott a debreceni állatkert: a laysani réce a csehországi Ostrava állatkertjéből érkezett a Nagyerdőbe, közölte az állatkert az MTI-vel.

A fiatal tojó karanténját követően csatlakozott az intézmény minden eddiginél gazdagabb récegyűjteményének többi tagjához, amelyeknek társaságában az Afrika-röpde külső madárházában tekinthetik meg a látogatók.

Kapcsolódó
400 törpedenevért mentettek ki a Debreceni Egyetem ablakaiból
Az apró repülő emlősök a Nagyerdő idős fáinak odvaiban leltek téli nyugovót.

A súlyosan veszélyeztetett madár egykor a Hawai-szigetvilág valamennyi tagján megtalálható volt, ma kizárólag Laysan mintegy 350 hektáros szigetén él.

Viszonylag gyengén repül, és ritkán úszik, sétálva vagy futva közlekedik. Dél körül pihen, tápláléka után este kezd kutatni

– mondta el Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója a közleményben, megemlítve a réce érdekes táplálékszerzési módszerét, miszerint kitátott csőrrel szalad át vízilégyrajokon.

A laysani réce tőkés récéére emlékeztető hangját szinte csak udvarláskor hallatja. A gácsérok gyakran heves küzdelembe bocsátkoznak a tojókért; a párzásra ősz végén vagy tél elején kerül sor, a tojásrakásra pedig április és augusztus között. A költést kizárólag a tojó végzi.

Zoo Debrecen/Facebook

A laysani réce megmaradt természetes állományának kis egyedszáma, továbbá az invazív fajokkal és a klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottsága miatt súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe is.

A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, csak Debrecenben találkozhatunk vele.

Kapcsolódó
Rejtélyes madarak után kutattak a magyarok Moldovában
A rövid távon vonuló fülemülesitke csak a legjobb minőségű helyeken fészkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!