Mozaik

Egyre nagyobb a légszennyezettség a világon

mti/szigetváry zsolt
mti/szigetváry zsolt
A 42 országot felsoroló régiós listán Magyarország a tizenharmadik 15,5 mikrogramm szennyezettséggel.

A világ egyetlen országa sem tudta tartani a légszennyezettségi határértéket 2021-ben, közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ismertetve egy 6475 városra, 117 országra, illetve területre kiterjedő mérés eredményét – írta az MTI.

Kapcsolódó
Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a szmog
Ilyenkor a szabad levegőn egy órát eltölteni olyan, mintha elszívnánk két-három cigarettát.

Települési bontásban a vizsgált városok mindössze 3,4 százalékában felelt meg a levegő minősége a nemzetközi szabványnak

– derül ki a felmérésből, amelyet az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat végzett a világ országaiban.

Kilencvenhárom városban a pm2,5-szint 10-szeresen haladta meg az ajánlott határértéket.

A WHO ajánlása szerint a szálló por 2,5 mikronnál kisebb részecskéinek (pm2,5) mennyisége nem haladhatná meg az 5 mikrogrammot köbméterenként.

A pm2,5 már kis koncentrációban is erősen ártalmas lehet az egészségre

– hangsúlyozza a világszervezet.

Sok országban jelentős eredményeket érnek el a szálló por csökkentésében, például Kínában, ahol a korábbi nagyon magas adatok csökkenést mutatnak, de vannak a világnak olyan részei is, ahol sokkal rosszabb a helyzet

– mondta Christi Schroeder, az IQAir levegőminőségi tudományos igazgatója.

Indiában tavaly összességében romlott a helyzet, Újdelhi pedig a világ legszennyezettebb levegőjű fővárosa maradt. Az előző évhez hasonlóan 2021-ben is Banglades volt a legszennyezettebb levegőjű ország, a felmérésbe első ízben bevont afrikai Csád pedig a második legrosszabb helyen debütált.

Kína, ahol 2014-ben üzentek hadat a légszennyezettségnek, a 22. helyre javult tavaly a pm2,5-sűrűséget tekintve az egy évvel korábbi 14. helyről az átlagosan 32,6 mikrogrammos értékkel. Kínán belül a levegőszennyezettségi listát a hszincsiangi Hotan városa tartja 100 mikrogrammot meghaladó pm2,5-értékkel, főleg a homokviharok miatt.

A tartományi székhely ugyanakkor a “világranglistán” a harmadik helyre esett vissza két indiai város, Bhivádi és Gáziábád mögött.

Európában a legrosszabb levegőt Montenegróban mérték 35,2 mikrogrammnyi, 2,5 mikronnál kisebb szálló porral köbméterenként. A 42 országot felsoroló régiós listán Magyarország a tizenharmadik 15,5 mikrogramm szennyezettséggel.

Kapcsolódó
Megnyílt az első oxigén bár Új-Delhiben, ahol súlyos ára van a friss levegőnek
Negyed óra tiszta levegő belégzésért 4-6 dollárt is elkérnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik