Mozaik

Átadták a világ leghosszabb gyalogos függőhídját

MTI/AP/Petr David Josek
MTI/AP/Petr David Josek
A 721 méter hosszú építmény 1100 méteres tengerszint feletti magasságban köt össze két hegygerincet.

A világ leghosszabb gyalogos függőhídját adták át május 13-án egy csehországi hegyvidéki üdülőhelyen, Dolní Moravában, írta az MTI.

Kapcsolódó
A világ leghosszabb függőhídja lehet a sátoraljaújhelyi
A Zemplén Kalandpark újabb attrakcióval készül.

A Sky Bridge 721 nevű, 721 méter hosszú építmény 1100 méteres tengerszint feletti magasságban köt össze két hegygerincet az északkelet-csehországi Kralicei-havasokban (Králicky Snezník), a lengyel határ közelében, egy 95 méter mély völgy fölött.

A hídon egyszerre ötszázan tartózkodhatnak majd, de az első két hétben csak feleannyian. Biztonsági okokból a hidat lezárják, ha a szél erőssége eléri az óránkénti 135 kilométert.

Az 1,2 méter széles gyaloghíd csak egyik irányban járható, a kiinduló állomáshoz libegő viszi fel a látogatókat, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell online.

A függőhíd két év alatt épült fel 200 millió koronából (3,1 milliárd forint). A cseh idegenforgalmi hivatal abban bízik, hogy az új nevezetesség turistákat vonz a világ minden sarkából és segít fellendíteni Csehország idegenforgalmát a pandémia okozta pangás után.

A beruházás ellenzői szerint viszont a híd megváltoztatja az erdős vidék jellegét, túlságosan dominálja a környék látképét, és túl sok turistát csalogat a mindössze 500 lakosú Dolní Morava üdülővároskába.

A hosszúsági rekordot eddig a portugáliai Aroucában lévő, 516 méteres függőhíd tartotta.

Kapcsolódó
Csak a májusi aranyhéttől léphetnek turisták a csodahídra
Elkészült a világ leghosszabb és legmagasabban húzódó üvegpadlós függőhídja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik