Mozaik

Egyre melegebbek és savasabbak az óceánok

pixabay
pixabay
2021-ben a szén-dioxid és a metán légköri aránya is felülmúlta a korábbi rekordokat.

Soha korábban nem voltak olyan melegek és savasak a világ óceánjai, mint 2021-ben, és az olvadó jégtakaró miatt rekordot döntött a tengerszint magassága is – írta a globális éghajlat állapotáról szóló, szerdán közzétett éves jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Kapcsolódó
Tömegesen fulladnak bele az óceánokba a tengeri csillagok
Most kiderült, hogy mi az oka a jelenségnek.

Az éghajlat a szemünk láttára változik meg. Az üvegházhatást okozó gázok által csapdába ejtett hő több nemzedéknyi időre fel fogja melegíteni a bolygót

– figyelmeztetett közleményében Petteri Taalas, a szervezet főtitkára.

A WMO más csúcsokat is kiemelt: 2021-ben a szén-dioxid és a metán légköri aránya felülmúlta a korábbi rekordokat.

A globális átlaghőmérséklet tavaly 1,11 Celsius fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakban mért átlagnál. Becslések szerint ha ez meghaladja az 1,5 Celsius fokot, akkor a felmelegedés hatásai drasztikussá válnak.

A változásokat az óceánok is megsínylik: a víztömegek nyelik el a Föld összegyűjtött hőjének mintegy 90 százalékát, és az emberi tevékenységből származó szén-dioxid 23 százalékát.

Az elmúlt húsz évben sokkal gyorsabban melegedtek az óceánok, és a tendencia várhatólag folytatódik – olvasható a jelentésben. Ezt a változást évszázadok alatt lehet csak megfordítani

– vélik a szakértők.

Az óceánok ma savasabbak, mint az elmúlt 26 ezer évben bármikor, mert több szén-dioxidot nyelnek el a légkörből. Emellett a tengerszint 4,5 centiméternyit emelkedett az elmúlt évtizedben. 2013 és 2021 között az éves emelkedés több mint kétszerese volt az 1993 és 2002 között mértnek.

António Guterres ENSZ-főtitkár “szomorú panaszáradatnak” nevezte a jelentést, amely az emberiség kudarcos próbálkozásainak következményeit sorolja.

A globális energiarendszer hibás, és egyre közelebb sodor minket a klímakatasztrófához

– tette hozzá.

A főtitkár rámutatott: miközben a megújuló energiaforrások költsége jelentősen csökkent, komoly akadályok – egyebek között szellemi tulajdonjogi korlátozások – gátolják széleskörű elterjedésüket.

Guterres felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gördítse el ezeket az akadályokat a zöld technológiák elterjedésének útjából. A főtitkár ezt ötpontos tervvel kívánja előmozdítani.

Miközben az emberek szenvednek a magas üzemanyagárak miatt, az olaj- és gázipar milliárdokat kaszál a torzult piacon. Ennek a botránynak véget kell vetni

– szögezte le Guterres. (MTI)

Kapcsolódó
Melegednek az óceánok, a sarkvidékek felé vonulnak a tengeri fajok
Az Egyenlítő környékén túl meleg lesz a túléléshez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik