Mozaik

Így védekezhetünk a harkályok falrongálásai ellen

Pixabay
Pixabay

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) már több mint egy évtizede érkeznek bejelentések arról, hogy harkályok lyukakat vájnak épületek szigetelésébe.

Elriasztásukra nem létezik megbízható eszköz vagy módszer a gyakran több száz négyzetméteres vagy ennél is nagyobb falfelületekről. Megoldást egyedül a szigetelést védő keményburkolatok kínálnak, melyek közül napjainkban már rendelkezésünkre állnak a szélesebb körben alkalmazható, ragasztással rögzíthető, könnyített keményburkolatok

– tájékoztatta lapunkat az egyesület.

Azt írják, a viselkedés egész évben előfordul, de a bejelentések alapján úgy tűnik, hogy a nyár második felében és ősszel, a költési időszak lezárultával gyakoribb, amikor az egyébként nem vonuló harkályok és az önállóvá vált fiatalok nagy területeket kóborolnak be.

A falrongálások elsősorban a habosított polisztirollemezzel és színezett vakolatburkolattal fedett épületeket érinti (de a kőzetgyapot se harkályálló), nemcsak erdős zöldövezetekben, de belvárosi részeken is. Az esetek a régóta szigetelt épületeken ritkábban, az új építésű vagy újonnan szigetelteken gyakrabban jelentkeznek.

Kapcsolódó
Tűzifából készített madárodúkat egy nyugdíjas erdész Szegeden
A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tanulói segítenek az odúk kihelyezésében.

Hangsúlyozzák: nem ismert olyan riasztási módszer, amivel a harkályokat biztosan és folyamatosan távol lehetne tartani a falaktól, különösen nem a többszintes épületek, toronyházak óriási falfelületeitől.

A káresetek tapasztalatai alapján pedig úgy tűnik, hogy a megrongált épületek javítása inkább ront a helyzeten, mert vonzza a harkályokat, akik akár már órák alatt visszatérve elsőként gyakran a betömött lyukakat pucolják ki, majd újak készítésébe kezdenek.

A harkályokról tudjuk, hogy a betont, a téglát, a mű- és terméskövet, a márványt, az üveget, az épületeken alkalmazott fémlemezeket nem bontják meg, vagy megkapaszkodni sem tudnak ezeken. Ezek az anyagok éppen ezért klasszikus, harkályálló épület-keményburkolatokat is jelentenek.

Napjainkban már rendelkezésünkre állnak a nem harkályálló szigetelésre ragasztással rögzíthető, könnyített, fagyálló keményburkolatok is, melyek szélesebb körben alkalmazható megoldást jelenthetnek a problémára.

Kapcsolódó
A zöld küllő lesz 2022-ben az év madara
A szavazatok 41 százalékával nyert.
Olvasói sztorik