Mozaik

Társasjátékot alkottak a pécsi sürgősségi szakemberei

Akut Pécs Alapítvány
Akut Pécs Alapítvány
Az alkotók célja, hogy a a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjait játékos formában ismerhessék meg.

Az APAktiviti nevű játék alapjait 2021-ben, sportolás közben álmodta meg Deák András Sándor, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszéke Sürgősségi Betegellátó Osztályának ápolásszakmai igazgatóhelyettese, miközben azt találgatta, hogy a sürgősségi szakdolgozói oktatásra milyen alternatíva létezhet a megszokott tantermi mellett – írta cikkében a Bama.

Az ötletét azonnal felkarolta dr. Kanizsai Péter László tanszékvezető, aki szakmailag lektorálta is a készítés folyamatát.

Akut Pécs Alapítvány

Az APAktiviti elnevezés a játékot kiadó Akut Pécs Alapítvány rövidítése, és a társasjáték módszere nyomán született. Elsősorban azoknak ajánlják a játékot, akik a sürgősségi betegellátásban dolgoznak, illetve ezt tanulják, ám azok is élvezhetik, akik nem az egészségügyben tevékenykednek.

A kártyák orvos- és ápolásszakmai kérdéseket tartalmaznak. Tizenhat éves kor felett, minimum ketten, maximum négyen játszhatják. A játékmező hét részből áll, minden résznek saját kérdésköre van. A játékosoknak minden egyes részből legalább egy kérdést meg kell válaszolniuk, amiről teljesítésigazolást kapnak. Ha ez egy körön belül nem teljesül, úgy a játékosnak a célba érés helyett el kell kezdenie egy újabb kört. Tennie kell ezt addig, míg az összes részt nem teljesítette

– ismertette a játék menetét Deák András Sándor, aki hozzátette, hogy jelenleg sem itthon, sem külföldön nem találni hasonló, kifejezetten a sürgősségi betegellátásra, az SBO felépítésére fókuszáló társast.

Az Apaktiviti megrendelhető a deak.andras@pte.hu e-mail címen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik