Mozaik

Idegméregtől pusztult el több madár Tiszafürednél

mkvt
mkvt
A sekély, felmelegedő vízben felszaporodó baktériumok termelte rendkívül súlyos idegméreg, a botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat.

Kiss Balázs, a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) vezetője munkatársaival a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbányagödör-tó partjáról egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat szedett össze, írta a Népszava.

Kapcsolódó
Idegméreg végzett legkevesebb 50 állattal Tura határában
A megtalált csalétkek számát tekintve ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban.

Ilyen madárpusztulást nem láttunk itt az utóbbi évtizedekben

– mondta a portálnak a szakember, aki szerint a tünetek alapján nem is kérdéses, hogy a sekély, felmelegedő vízben felszaporodó baktériumok termelte rendkívül súlyos idegméreg, a botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat.

Az emberre-állatra rendkívül veszélyes botulin toxin mérgezésnek tipikus tünetei vannak: az állat előbb zavart lesz, majd izombénulás lép fel. Van olyan madár, amelyik nem tudja megtartani a fejét és belefullad a vízbe, de többségében a szárnyasok a vízpartra vergődve pusztulnak el, hosszas szenvedés után.

Eddig több mérgezett fehér gólyát, egy fokozottan védett gólytöcsöt sikerült befogni és tüneteiket kezelni, ám számos elhullott vetési varjút, tőkésrécét, nyári ludat találtak a területen. Kiss Balázs szerint a láthatónál lényegesen nagyobb az elhullás és nem csak a madarak pusztulnak. Láttak már kezdeti mérgezéses tüneteket mutató őzbakot is elszaladni.

Kiss szerint szinte biztos, hogy a hőséggel és a víztestek leapadásával országszerte nőni fog az ilyen botulin mérgezések száma. Az országot sújtó aszályban ugyanis a vadaknak itatóhelyül szolgáló természetes vizek pocsolyává sűrűsödhetnek és ezekben a szerves anyagokban gazdag, átmelegedett vizekben elszaporodhat a neurotoxint termelő Clostridium botulinum baktérium.

Szakmai berkekből egyelőre nem tudnak országosan a botulin mérgezésekről, ám a hőség és a vízhiány miatt számítani lehet hasonló pusztulásokra.

Megoldás a problémára az árasztást leszámítva nem létezik, de sokat segít, ha a hullákat rendszeresen összegyűjtjük és elszállítjuk, illetve a beteg madarakat figyeljük és mihamarabb befogjuk. Sajnos itt árasztani nem lehetséges…

– írta Facebook posztjában a szakember.

Kapcsolódó
Idegméreg végzett Miskolcon a vetési varjakkal
A vizsgálat lezárult, a tettes vagy tettesek nincsenek meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik