Mozaik

Egyre keresettebbek és népszerűbbek a zarándoklatok

Mária Út Egyesület
Mária Út Egyesület
A zarándokok száma idehaza folyamatosan nő.

A zarándokutak egyidősek a kultúránkkal, ám mostanában megújult népszerűségre tettek szert. Az elmúlt 40 évben exponenciálisan növekszik a zarándokok száma a világban, amihez most egy magyar kezdeményezés is hozzátehet. A Magyar Turisztikai Ügynökség ugyanis fejlesztené a Máriautat, Közép-Európa zarándokútját.

Kapcsolódó
Gurulós bőröndjével gyalogolt ezer kilométert a 95 éves zarándokanyó
Az olasz Emma Morosini olaszországi szülővárosából egyedül gyalogolt el Czestochowába.

Mi készteti az embereket arra, hogy zarándokútra induljanak?

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a vallási ok: egyre többen kerekednek fel önismereti okokból, sport kihívásként, vagy pusztán azért, hogy kiszakadjanak az örökké nyüzsgő hétköznapokból. Az El Camino például a 80-as évek közepén mindössze mintegy 700 embert vonzott egy évben. Most volt év, hogy több mint 300 ezren fordultak meg rajta, ami a spanyoloknak évente több mint 10 millió vendégéjszakát jelentett.

Az évszázados búcsújáró helyek újraéledésére jó példa Csíksomlyó és Mariazell, a magyar alapítású osztrák kegyhely is. Mindkét helyszín tőlünk is immáron 30 éve látogatható, ám a covid miatt két évig szüneteltek a csoportosan szervezett utak, most azonban a zarándokok újra közösségben vághatnak neki az útnak.

Mária Út Egyesület

Közép-Európa zarándokútja a Máriaút

De vajon mi a helyzet nálunk? Milyen kegyhelyek találhatók Magyarország területén, és hogyan lehetne élénkíteni az ide irányuló turizmust?

Dr. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke szerint Közép-Európa zarándokútja haladhatna át nálunk, amely népszerűségében akár az El Caminóét is elérheti. A Mária tisztelet hagyománya ugyanis olyan jelentős a régióban, hogy már ma is az UNESCO szellemi-kulturális örökségének részét képezi:

A történelmi Magyarországon 130-nál is több Mária-kegyhely van. Sokukhoz ma is búcsúsok tömege jár, talán egymillió ember is ellátogat évente ezekre. A máriás kegyhelyek természetes hálózata a Máriaút, ami nyolc országot ölel össze zarándokút rendszerré, úgy, hogy a Máriaút mentén a történelem, a kultúra és a természet kincsei is feltárulnak a zarándokok előtt

– említette az elnök.

Mária Út Egyesület

Zarándokutak rendszere vonzza majd a turistákat

Ahhoz, hogy a világból tömegesen jöjjenek a zarándokok, fejleszteni kell elsősorban a zarándok szállások hálózatát. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elkészítette a Máriaút stratégiai fejlesztési tervét, ami már annak jegyében készült, hogy a vallásturizmus a magyar turizmus egyik zászlóshajója lehet az új elképzelések szerint.

A zarándoklás kipróbálására jó alkalom az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap 2022. augusztus 13-án, amikor öt országban összesen 10 ezer fő zarándokol majd a különböző útvonalakon, a békéért ajánlva fel e napot

– mondta Besencziné Tóth Erika, a Máriaút zarándoka, az egyesület vezetőségi tagja, zarándokvezető.

A Mária Út Egyesület minden év augusztusában, Nagyboldogasszony ünnepe körül szervez egynapos zarándoklatot a Máriaút egészén. Ez a zarándoknap az 1Úton nevet viseli, és többszáz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, és Magyarországon egyaránt.

Mária Út Egyesület

Az 1Úton nemzetközi zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak, az idén a legfontosabb és legaktuálisabb vágyunkért imádkozva: a békéért. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír.

Rengeteget zarándokoltam, sok ezer kilométert, és közben az emberektől megtanultam, miért is jó nekik a zarándoklás. Van, aki a közösséget keresi, van, aki a természet csodáira figyel. Van, aki életválságban van és megoldást keres, van, aki ki akarja próbálni magát, és van, aki hálát adni jön az égieknek vagy kérni egészséget, gyógyulást, gyermeket. Ahány ember, annyi ok, de aki elindul, az olyan élményt él át, hogy utána másokat is hív, mert tudja, hogy ez mindenkinek jó és kell

– zárta Dr. Szabó Tamás.

Kapcsolódó
440 kilométert gyalogol a svéd Lappföldön egy magyar lány
Nemes cél érdekében indul útnak Till Anilla.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik