Mozaik

Lett még egy Velencei-tó Magyarországon

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Magyarországon jelenleg két Velencei-tó is van: a különbség írásban mindösszesen egy kötőjel, számolt be róla a Pecaverzum.

A lap a kormány halgazdálkodási honlapján lett figyelmes arra a pályázati felhívásra, amit a Velencei tó hasznosítására írtak ki. Ez ugyanakkor nem az utóbbi hetekben a kiszáradás széléré sodródott Velencei-tó, hanem a Somogy megyei Gyékényes külterületén található Velencei tó, csak ezt kötőjel nélkül írják.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója arról beszélt, a gyékényesi Velencei tó nemrég került nyilvántartásba egy magánszemély kezdeményezésére, eddig nem volt nyilvántartott halgazdálkodási vízterület.

Hivatalból láttuk a bejegyzési kérelmet. Ez az elnevezés viccnek is rossz. A múlt héten ezért írásban kértük a nyilvántartó hatóságot, a Nébihet, hogy változtassa meg, mert sérti a névhasználati jogot

– nyilatkozott.

A július 1-jén kiírt pályázat a gyékényesi Velencei tóra egyébként eredménytelen lett, ugyanis nem érkezett értékelhető anyag. Hogy lesz-e új pályáztatás és, hogy mi lehet a vízterület új neve, arról nincs információ. Az Agrárminisztérium elsőre 2026. december 31-ig kívánta „bérbe adni” a tavat.

Kapcsolódó
Ezért zárták be a Velencei-tó kedvelt strandját
Emberi ürülékkel szennyeződött a Velencei tó strandja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik