Virágzó vidékünk

Gyönyörű csodató bújik meg Megyer-hegyen

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó

Sárospatak fölött található a Megyer-hegyi tengerszem, amely emberi tevékenységnek köszönheti születését, ma pedig már védett terület.

Itt már a 15. századtól működött malomkőbánya, a bányászok hegy oldalába vájt barlanglakásai külön érdekessége a helynek.

Hatvani Anikó

Az esővíz az egykori bánya fejtési gödrében összegyűlt, így keletkezett a napjainkban is megtalálható állandó vizű , melynek össztömege 4000 köbméter, legmélyebb pontja 6,5 méter.

Hatvani Anikó

A bányató nevében szerepel a tengerszem kifejezés, de vize csapadékvíz, nincs köze a tengerszemek gleccservizéhez.

Hatvani Anikó

A tavat és környékét 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították, melynek teljes neve: Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület. Területe 1,07 hektár, egész évben szabadon látogatható. Kezelője a Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága. A park Magyarország egyik legkisebb ilyen jellegű védett területe.

Egy online szavazáson korábban Magyarország legszebb természeti csodájának választották.

Ma a tó kedvelt túrázó és kirándulóhely, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is, ahol napjainkban jó állapotban levő ösvények találhatók a turisták számára, és információs táblák is segítenek tájékozódásban, olvastuk a Wikipédia szócikkében.

Hatvani Anikó

Gyalogos turistaösvényeken Károlyfalváról és Sárospatakról is megközelíthető. A Malomkő tanösvény kiemelt látogatottsággal bír, mely piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától.

Hatvani Anikó

E sorok írója is végigjárta ezt a tanösvényt márciusban, mikor még nem zöldült a természet és a tokaji szőlőtőkék. Bár a terep egy idő után meredeken halad fel a hegyre, de érdemes nekivágni, bárki számára teljesíthető a körülbelül 1 kilométer hosszú ösvény.

Kapcsolódó
Kristálytiszta tengerszem a Szalajka-völgy csodája
Akik egy kis nyugalomra vágynak és gyönyörködnének a természet szépségében, azoknak kiváló választás a helyszín.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik