Mozaik

Kétmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül Ázsiában

pixabay
pixabay
Negyven év múlva drámaivá válik a helyzet.

Óriási mértékben csökkentek Ázsia édesvíz készletei – írta a National Geographic.

Kapcsolódó
A víz érték, mely nélkül nincs élet
Ma van a Víz világnapja: becsüljük meg és vigyázzunk rá!

Napjainkban nem kell különösebben hangsúlyozni a tiszta víz fontosságát az emberiség jövője szempontjából. A Pennsylvania Állami Egyetem tudósai kínai szakemberekkel közösen végeztek kutatást, melynek eredménye nem sok jóval kecsegtet a vízkészletek terén.

A Tibeti-fennsíkról eredő folyók mintegy 2 milliárd ember számára biztosítanak vizet, ám, ha nem szigorítanak a klímaváltozást ellensúlyozó intézkedéseken, rövid időn belül víz nélkül maradhat Ázsia nagy része.

pixabay

A Tibeti-fennsíkon a klímaváltozásban érintett vízkészletek állapotát eddig nem sok tudós vizsgálta, ezt pótolta most a nemzetközi kutatócsoport. Műholdas és felszíni mérések adatait modellbe táplálták, és az elmúlt 2 évtized változásai alapján előrevetítették a 2060-ig várható változásokat.

Eddig a klímaváltozás miatt évente 15,8 millió tonnával csökkentek a Tibeti-fennsík egyes területeinek vízkészletei, miközben más területeken 5,6 millió tonnával növekedtek a készletek. A kutatók szerint a jövőben még mérsékelt szénkibocsátás esetén is 230 millió tonna víz tűnik el a fennsík tartalékaiból.

A vízhiány a Közép-Ázsiát és Afganisztánt ellátó Amu-darja vízgyűjtőjét, és az Indus Észak-Indiát, Pakisztánt, Kasmírt ellátó vízgyűjtőjét érinti. Még a legjobb kibocsátási esetben is visszafordíthatatlan változások zajlanak az érintett országok területén. A kutatók szerint célszerű olyan, alternatív vízforrások után nézni, amilyen például a más régiókból idevezethető víz lehetőségének kiaknázása.

Kapcsolódó
Mesterséges esővel kísérleteznek Dubajban
Az Egyesült Arab Emírségekben drónokat használnak a mesterséges esőzések létrehozására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik