Mozaik

Római kori őrhajó cirkált a Dunán

Facebook/KÖME - Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Facebook/KÖME - Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
A Danuvina Alacris római őrhajó élethű másolata és a legénysége Pakson és Fadd-Domboriban is kikötött a hétvégén.

Az országokon átívelő program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett Duna menti települések között – írta az eseményről a Teol.

Régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek összefogtak, és teljes életnagyságban megépítettek egy ókori római dunai őrhajót, amelynek feladata a Limes – azaz, az egykori Római Birodalom határa – őrzése volt.

A múlt hétvégi szakasz résztvevői először Dunakömlődön a Lussonium római kori romkertet tekintették meg. Láthatták a legfrissebb régészeti feltárás helyszínét, felmentek a kilátóvá alakított kaputoronyba, és megismerkedtek a területen előkerült leletekkel is.

Facebook/KÖME – Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete

Ezután a Városi Múzeumban kaptak tárlatvezetést dr. Fazekas Ferenc régész-muzeológus, igazgató-helyettestől.  A Paksi Atomerőmű Tájékoztatási és Látogató Központját is meglátogatta a csapat, ezt követően indultak tovább Fadd-Domboriba, a kompkikötőbe.

A Danuvina Alacris útja a Fekete-erdőtől indult és a Fekete-tengerig tart. A hajó augusztus 10. és szeptember 1. között evez a Duna magyar szakaszán Esztergomtól Mohácsig 14 állomáson.

Kapcsolódó
Újra megépülhet a római hídfőállás egyik őrtornya a Dunakanyarban
Más látványos attrakciókkal is készülnek feldobni a festői környezetben elterülő Verőcét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik