Mozaik

Visszaválthatók lesznek a műanyag palackok Ausztriában

Pixabay
Pixabay
Hamarosan a fém italosdobozokat is visszaváltják.

Visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok Ausztriában – írta a dontwasteit.hu.

Kapcsolódó
Hamarosan visszaváltható üvegpalackba csomagolják a tejet a sógoroknál
Az osztrák tejtermékgyártó 2019 végéig egy literes, újratölthető tejesüvegekre cseréli a tetra-pakokat.

Ausztriában évente 900 ezer tonnányi műanyaghulladék keletkezik, melyből körülbelül 50 ezer tonnát tesznek ki az italcsomagolások. A megfelelő rendszer hiányában 2,5 milliárd darab műanyagflakon és fémdoboz legnagyobb része a természetben végzi.

2025-től visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok Ausztriában. Az üres flakonokért 25 eurócentes betétdíjat fizetnek, ezzel kívánják ösztönözni a fogyasztókat az újrahasznosításra. Az új rendszer minden alumínium dobozra és minden olyan műanyagflakonra érvényes lesz, amelynek űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb három liter.

Pixabay

A betétdíj csak akkor jár a vevőnek, ha a visszaváltandó terméket forgalmazzák abban az üzletben, ahová visszavitte. A termékeket a kisebb üzletekben csak kereskedelmi mennyiségben lehet majd visszaváltani, kivételt képeznek a tejtermékek és tejes italok csomagolásai.

A nagykereskedelmi láncoknak maguknak kell gondoskodniuk a visszaváltó automaták beszerzéséről, de a kisebb üzletek megsegítésére 80 millió eurós (31,7 milliárd forint) uniós keret áll rendelkezésre.

Kapcsolódó
Betétdíjasok lehetnek a műanyag palackok és a sörösdobozok is
Szeptember közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszerről szóló előterjesztés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik