Mozaik

Szabályozzák a trappista sajt csomagolását

Pixabay
Pixabay
A magyar trappista korong alakú, a hasábos, szeletelt változatok csak szeletelt vagy reszelt formában kerülhetnek forgalomba.

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) hamarosan kibővül a Trappista sajtról szóló fejezettel – közölte közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel. Az új fejezetben szabályozzák egyebek mellett a sajthoz felhasználható összetevőket, a termék alakáját és méretét.

Kapcsolódó
Casu marzu: „a világ legveszélyesebb sajtja”
Szardínián a lárvafertőzött sajtkülönlegesség a helyi kultúra része.

2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna Trappista sajtot értékesítettek belföldön a magyarországi feldolgozók, ezért is fontos, hogy a vevők minél pontosabban tájékozódhassanak a különféle termékekről.

A Magyar Élelmiszerkönyv új fejezete kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi kritériumokra, valamint tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert. Hamarosan a magyarországi fogyasztók tájékoztatást kaphatnak a minőségről és a beltartalmi értékekről is.

Pixabay

A hazánkban gyártott trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú trappista sajt – amelynek többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként kerülhet majd forgalomba.

Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra, ebből a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Az importált félkemény sajtok esetében rendszerint nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek. Az új szabályozás révén ezen a téren is tisztább képet kaphatnak majd a vásárlók.

Kapcsolódó
Ez a világ legnagyobb sajtszeletelője
Hét méter magas és rögtön kettő van belőle.
Olvasói sztorik