Mozaik

Speciális feladatot kaphatnak a magyar tetemkereső kutyák

youtube
youtube
Részt vehetnek a hazai nagyragadozó-állomány, így a szürke farkas felmérésében.

Hazánkban jelenleg számos veszélyeztetett ragadozó faj egyedeinek pusztulását mérgezések okozzák, az esetek felderítésében évek óta kutyás egységek segítik a természetvédőket – írta a Heves Megyei Hírportál.

Kapcsolódó
Megmérgeztek egy teljes sascsaládot az Alföldön
Ilyen mértékű sasmérgezésre 2006 óta nem volt példa.

A ragadozómadarakat és a nagyragadozókat Magyarországon sokáig tűzzel-vassal irtották, kizárólag kártevőként tekintettek rájuk. Mára a helyzet javult, ennek ellenére a ragadozómadarakat hazánkban még ma is gyakran megmérgezik.

A WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a WWF részvételével zajló LIFE SWiPE projekt keretében online letölthető tájékoztató anyagot, valamint a méreg- és tetemkereső kutyás egység munkáját bemutató videókat készített. A cél, hogy segítséget nyújtsanak a veszélyeztetett és védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények felderítésében.

Az MME közel 10 éve használ méreg- és tetemkereső kutyákat, melyek az eddigi tapasztalatok alapján jelentős mértékben javították a bűncselekmények felderítését.

Az MME munkatársai által a HELICON LIFE, majd később a PANNONEAGLE LIFE projektek során kiképezett és létrehozott méreg- és tetemkereső kutyás egység hét év alatt több mint ezer terepi keresésben vett részt, és 454 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékra bukkant.

A kutyás egység a jövőben nemcsak a méreg- és tetemkeresésben vethető majd be, hanem részt vehetnek a hazai nagyragadozó-állomány, például a szürke farkas (Canis lupus) felmérésében, ezzel is segítve azok megőrzését.

A ragadozók fontos szabályozó szerepet töltenek be az ökoszisztémákban: jelenlétük segítheti a mezőgazdasági kártevők visszaszorítását, a beteg-legyengült egyedek szelektálása révén pedig csökkenthetik a járványok terjedését a prédapopuláción belül.

Pixabay

Hamarosan kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a SWiPE LIFE projekt részvételével a vadon élő védett fajok illegális kereskedelméről , a természet védelméről, illetve a védett fajok ellen elkövetett bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés lehetőségeiről. További információ az eseményről a Varázslatos Magyarország honlapján található.

Kapcsolódó
Idegméreg végzett legkevesebb 50 állattal Tura határában
A megtalált csalétkek számát tekintve ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban.
Olvasói sztorik