Mozaik

Lesújtó jelentés: szemünk láttára tűnnek el madárfajok a Földről

facebook / MME
facebook / MME
Hosszú ideje egy kihalási válságot élünk át, az elmúlt 500 évben legalább 187 faj kipusztult a Földön.

A Földünkön élő madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony – írta közleményében a Magyar Madártani Egyesület egy nemzetközi tanulmányra hivatkozva.

Kapcsolódó
Rekordidő alatt megoldódott a vasegerszegi hamvas rétihéja-pár sorsa
Most már biztonságosan költhetik ki a tojásaikat.

A Madártani Szervezetek Világszövetsége, a BirdLife International négyévente teszi közzé globális jelentését. Az idei összefoglaló lesújtó képet festett a madárpopulációk mellett a természet állapotáról.

kmnp.hu / Tóth Imre

Jelenleg világszerte a madárfajok csaknem felének hanyatlik az állománya, mindössze 6%-é növekszik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy világszerte csökkenés tapasztalható az állományokban, Japán erdei és vizes élőhelyein élő fajoktól kezdve a kenyai ragadozó madarakig.

A riasztó folyamatok okai között a tanulmány a túzott műtrágyahasználat és a nem fenntartható fakitermelés mellett az utóbbi évtizedekben felgyorsult globális éghajlatváltozást jelöli meg. A jelentés a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válság kezeléséhez szükséges megoldásokat is felvázolta. Az élőhelyek védelme, a sérült ökoszisztémák helyreállítása, valamint a madarakat és a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek kezelése mind kiemelkedő jelentőségűek.

kmnp.hu / Szél Antal István

Magyarországon a Natura 2000 hálózat részét képező Különleges Madárvédelmi Területek kijelölésével 56 újabb terület kapott természetvédelmi oltalmat. A Madártani Egyesület a hazai állami természetvédelemmel karöltve olyan védelmi akciókat hajtott végre, melyek döntő mértékben hozzájárultak a kerecsensólyom, a parlagi sas és a szalakóta eltűnésének megakadályozásához.

Kapcsolódó
Panelrécék okozhatnak meglepetést az erkélyeken
Az elmúlt évtizedben új települési madárvédelmi probléma jelentkezett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik