Mozaik

Nem mindennapi bravúrral mentettek fát egy budapesti építkezésen

facebook / Bardóczi Sándor
facebook / Bardóczi Sándor
Bravúros megoldás.

Öko-s megoldással sikerült megmenteni egy egészséges fát a fővárosban – írta egy facebook-bejegyzés.

Kapcsolódó
Vizes borogatással védték meg az idős fákat Varsóban
Íme egy jó példa: többet ésszel, mint erővel!

Kisebb műszaki bravúrral sikerült megmenteni a fát a Március 15 téren. A Fővárosi Vízművek a Sentab vezeték cseréje során rendkívül konstruktívan állt a favédelmi kérdésekhez a munkák során, így a Duna Korzón több platán is megmenekült a pusztulástól.

Az építési területeken a feladat összetett, hiszen összhangba kell hozni a belvárosi ivóvízellátás zavartalanságát és a környezetvédelmi szempontokat. A napokban sikerrel megoldott vízfőnyomócső csere során alkalmazott építészeti megoldáshoz szerencsére is szüksége volt a munkásoknak.

facebook / Bardóczi Sándor

A régi téglából falazott csatornaszakaszba sikerült behúzni a fa alatt az új víznyomó vezetéket. A cső éppen elfért. A műtárgy gyökérterelőként és védőcsőként viselkedik, ennek köszönhető, hogy nem kellett kivágni az egészséges fát.A fővárosban 2020-ban felállított favédelmi munkacsoport eddig legalább 1800 egészséges fát mentett meg a közműépítések és az útépítések káros hatásaitól. Ebben a tevékenységben a közterületi munkákkal összefüggésben alkalmazott vagyonrendelet egyik kiegészítése nyújt törvényes lehetőseget a kivitelezőknek.

A szakemberek szerint ezért lenne célszerű a kerületi önkormányzatok polgármesteri hivatalainak a vagyonrendelek favédelmi szempontokkal való kibővítése.

Kapcsolódó
Gigantikus mamutagyarra bukkantak egy váci építkezésen
Egyelőre nem tudják, hogyan kerülhetett oda.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik