Mozaik

Bezár a szállodák egyharmada a síszezon kezdetéig a Magas-Tátrában

pixabay
pixabay
Egyelőre csak a működési és személyi költségeken kívánnak spórolni.

Akik az elkövetkező hetekben szeretnének pár napot eltölteni a szlovákiai turisták legkedveltebb régiójában, a Magas-Tátrában, azoknak fel kellene készülniük arra, hogy a magas energiaárak miatt a szállodák több mint harmada a holt szezonban zárva tart, írta az Új Szó.

Kapcsolódó
Végleg bezár Sopron ikonikus szállodája
Azt írták, hogy a megmagyarázhatatlan ár- és energiakáosz miatt irreálissá váltak az anyagi terhek.

A magas energiaárak a szállodatulajdonosoknak is egyre több gondot okoznak. Hogy megspóroljanak bizonyos összeget, egy részük úgy döntött, hogy a nyári és a téli szezon közötti időszakban átmenetileg bezár.

Az őszi hónapokban, amikor lehűl a levegő és esősre fordul az idő, a szállodák egy része átmenetileg, a téli síszezon kezdetéig már az elmúlt években is bezárt, idén azonban a növekvő energiaárak miatt ezt jóval többen tervezik. Az általunk elvégzett felmérés szerint a szállodatulajdonosok több mint harmada a bezárás mellett döntött

– nyilatkozta Lucia Blašková, a Magas-tátrai Regionális Idegenforgalmi Szervezet igazgatója. Szerinte néhány nagyobb szálloda már most sem fogadja az ügyfeleket, azzal számolva, hogy csak a síszezon kezdetén nyitnak meg újra.

A megkérdezett vállalkozók egyike sem tervezi, hogy végleg bezárja a létesítményét, egyelőre csak a működési és személyi költségeken kívánnak spórolni.

A regionális idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta, hogy a szilveszterrel nem lesz gond, az ünnepekre lassan elkelnek a helyek, vagyis aki tátrai szállodában szeretné eltölteni az ünnepeket, annak érdemes minél előbb lefoglalnia a helyét.

Az előttünk álló téli szezont azonban egy sötét felhő árnyékolja be. Az energiaköltségek nagyon magasak, amire már többször is felhívtuk a figyelmet. A szállodatulajdonosok ugyanakkor nem emelhetik tovább az árakat, a vendégek ugyanis ezt már képtelenek lennének megfizetni

– említette Blašková.

A szakember szerint a szállodatulajdonosoknak hatalmas kockázatot jelent az alkalmazottak megtartása.

Azok, amelyek átmenetileg bezárnak, ezt igyekeznek úgy megoldani, hogy ne kelljen felmondani az alkalmazottaknak, vagyis elküldik őket szabadságra. Ellenkező esetben ugyanis még többen fordítanának hátat az ágazatnak, amelynek a korábbi járványügyi bezárások miatt már így is gondjai vannak a munkaerővel.

Kapcsolódó
Bezárt Magyarország első falusi élményszállodája
Sorra szedi áldozatait az energiaválság.
Olvasói sztorik