Mozaik

Rövidesen eléri a Föld népessége a 8 milliárd főt

Pixabay.com
Pixabay.com
Pedig összességében csökken a népességnövekedés.

Mérföldkőhöz érkezett a világ: a Föld népessége novemberre elérheti a 8 milliárdot. Az ENSZ szakemberei aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a növekvő szám milyen hatással lesz a világra, amely már amúgy is óriási egyenlőtlenséggel, éghajlati válsággal, valamint konfliktusok által kiváltott elköltözéssel és migrációval küzd, írja a theguardian.com.

Kapcsolódó
Népességrobbanás a Győr melletti településen
Jelenleg sincs egyetlen eladatlan foghíjas telek sem

Dr. Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) ügyvezető igazgatója azonban arra buzdította az országokat, hogy pánik helyett a demográfiai változásokkal leginkább kiszolgáltatott nők, gyermekek megsegítésére összpontosítsanak. Véleménye szerint, ha a kormányok csak a számokra összpontosítanak, fennáll a veszélye annak, hogy népesség-szabályozást vezetnek be, amelyről a történelemben már bebizonyosodott, hogy veszélyes lehet.

Összességében csökken a népességnövekedés

Öröm az ürömben, hogy a világ népességnövekedésének üteme ami már az 1960-as évek végén elérte a csúcsot, valamivel több mint évi 2%-ot, mára 1% alá esett. A globális kép változatos. Az ENSZ becslései szerint az emberek körülbelül 60%-a él a reprodukciós szint alatt. (Eszerint a Föld lakosságának 60%-ban a nők átlagosan 2,1 gyerek alatt szülnek.)

A spektrum másik végén mindössze nyolc ország áll – köztük Nigéria, Etiópia és a Fülöp-szigetek – az előrejelzések szerint 2050-re ezek az országok adják a népességnövekedés felét. India például jövőre lekörözi  Kínát, és így a világ legnépesebb országává válik.

Ezek az adatok nem adnak okot a félelemre. Valójában az öregedési válsággal kapcsolatban olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyek magukban foglalják az idősek gondozásában és a segíteni hajlandó emberek migrációját

– mondta a pozitív gondolkodású Kanem.

Kapcsolódó
Az elmúlt öt évben lassult a világon az erdőpusztulás
A tudósok szerint a klímaváltozás megállításának egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az erdők megóvása.
Olvasói sztorik