Mozaik

Boborján örökbe fogadott egy Boborjánt a debreceni állatkertben

Dehír/Mikula Szilvia
Dehír/Mikula Szilvia
Pandacsöki Boborján, alias Dolák-Saly Róbert örökbe fogadta a debreceni Nagyerdei Kultúrpark apella kapucinusmajmát, akit történetesen Boborjánnak hívnak.

Boborján 2018. május 12-én született a debreceni állatkertben, az élete azonban korántsem tündérmesébe illően kezdődött. Ennél a fajnál rendkívül fontos a hierarchia, Boborján anyja pedig a rangsor alján elhelyezkedő, tapasztalatlan nőstény, akit addig kergettek, míg egyetlen menekülési lehetőségként le kellett vetnie magáról a csöppséget. Szerencsére az állatkert két gondozója épp jelen volt ekkor, így megmentették és gondjaikba vették a kis majmot – írta meg a Dehír.

Tíz hónapon át neveltük, éjszakánként kétóránként etettük, büfiztettük, pelenkáztuk, teljesen úgy, mint egy kisbabát. Azóta pedig ő a Gibbonházunk lakója. A névadásról pedig annyit, hogy a művész úr ihlette számunkra. Nagyon kedveltük korábban is a munkásságát, és Boborján annyira kis vicces, bohókás volt már kicsiként is, hogy egyszerűen adta magát a név

– mondta az örökbefogadási ceremónián Bajkán-Labovszki Milla, aki férjével, Bajkán Jánossal együtt gondozza Boborjánt.

Dehír/Mikula Szilvia

Dolák-Saly Róbert humorista az esemény kapcsán a Dehirnek elárulta: Megyesi Attila, a debreceni állatkert egyik munkatársa kereste meg azzal, hogy fogadja örökbe Boborjánt.

Nem felszólításnak értelmeztem, hanem egy számorma nagyon kedves kérésnek. Fel sem merült bennem, hogy nem fog megvalósulni, mivel eléggé állatbolond vagyok. Emellett eredeti, civil szakmámat illetően pedig biológiatanár, így duplán adta magát, hogy örökbe fogadjam Boborjánt. Nagyon büszke lehet magára, hogy ezt a nevet választották neki, mert például a King Kong vagy a Jeti nem illene hozzá. Ő sokkal erőteljesebb élőlény, mint az a nyiszlett King Kong, úgyhogy neki jobban illik a Boborján név.

Az első találkozás, az első pillantás során pedig azonnal bele is szeretett a kis majomba, ráadásul Boborján – mint kiderült – szinte azonnal úgy fogadta örökbefogadóját, ahogy egy barátot szokás: felugrott a nyakába.

Felfedeztem azt a nagyon komoly, szoros rokoni vonást, ami összeköt bennünket. Mind a ketten majmok vagyunk tulajdonképpen, annyi különbséggel, hogy én picit továbbfejlődtem – elvileg. Persze én is főemlős vagyok, de emiatt nem kell nagyképűnek lennem, mert nagyon sok főemlős nem viselkedik olyan rendesen, mint például a Boborján nevű apella kapucinusmajom

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Gólyafészkeket kínálnak örökbefogadásra
A Hortobágyi Madárpark által indított akcióra bárki jelentkezhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik