Mozaik

Ezért élnek tovább a kistestű kutyák

pixabay
pixabay
A kutatási eredmények fontosak lehetnek az emberi öregedés szempontjából is.

Megtalálták a magyarázatot arra, hogy miért élnek hosszabb ideig a kistestű kutyák, mint a nagytestű társaik. Az oka a nagyobb méretre szelektált tenyésztés lehet.

A csivaváktól a dán dogokig 164 kutyafajtát vizsgáltak élettartam szempontjából az Adelaide Egyetem szakértői – írta a Phys.org.

Az adatsorokat elemezve felfedeztük, hogy a nagyobb kutyák nagyobb eséllyel pusztulnak el rákban fiatalabb korukba, mint a kisebb méretűek

– mondta Dr. Jack da Silva, az egyetem Biológiai Tudományok tanszékének munkatársa.

 A nagyobb kutyák nem feltétlen öregszenek gyorsabban, mint a kisebbek, de a kutatásból az tűnik ki, hogy a fajták átlagos testsúlyának növekedésével együtt nő a rák kialakulásának esélye is.

Az eldobható test elmélete

A kutatók szerint azért alakulhatott így, mert a tenyésztés során viszonylag gyorsan szelektálták ki a nagyobb testméretet, és ezzel a változással nem képes lépést tartani a rák elleni védekezési mechanizmus. Ez a feltételezés egybevág az úgynevezett „eldobható test” elmélettel, mely evolúciós szempontból magyarázza az öregedés jelenségét.

Az eldobható test elmélet szerint, ha a források és energia nagy részét a növekedésbe és a szaporodásba fektetjük, akkor nem lesz elég forrás a sejtek regenerálására és a rák elleni védekezéshez. Az összes élőlény esetében a korai szaporodáson van a hangsúly, akár a testük fenntartásának és regenerálásának rovására is, mely végső soron ellehetetleníti a hosszú élettartamot.

A kutatási eredmények fontosak lehetnek az emberi öregedés szempontjából is, mivel a kutyák az emberekhez hasonlóan viszonylag védetten élnek a balesetek és fertőzések okozta elhalálozástól, így valószínűbb, hogy valamilyen öregedéssel kapcsolatos betegség miatt, mint például a rák halnak meg.

A szakemberek úgy gondolják, hogy idővel a nagyobb testű kutyáknál is kialakul egy olyan génkészlet, mely segíti a rák elleni védekezést.

A nagyjából 400 ma ismert kutyafajta legtöbbje az elmúlt 200 évben alakult ki. A nagyobb kutyáknak nem volt még ideje arra, hogy jobb, a méretüknek megfelelő rák elleni védelmi mechanizmust fejlesszenek ki. Ez azonban még megtörténhet, de lehetséges, hogy csak a szaporodás rovására

– mutatott rá da Silva.

A tudós úgy véli, hogy a nagytestű kutyáknál is úgy alakul ki a védelem, hogy az közben a szaporodás rovására megy, azaz kisebb lesz majd az alomszám ezeknél a fajtáknál.

Kapcsolódó
Meglepő, de ezért van a kutyának farka
Nem a mozgásuk miatt van szükség a kutyáknak a farkukra, nincs befolyással az egyensúlyukra – derült ki egy új tanulmányból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik