Mozaik

Újbarkon őrzi a hagyományt az év tájházvezetője

tájházszövetség
tájházszövetség
Átadták a Tájházszövetség életműdíját is.

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége április 13-i, szentendrei közgyűlésén adták át az év tájházvezetője elismerést és a Tájházszövetség életműdíját.

A Tájházszövetség a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére 2009-ben alapította  az év tájházvezetője díjat, melyet azóta minden esztendőben átadnak. Kétévente – a szervezet alapító ügyvezető elnökére emlékezve – ítélik oda a szövetség életműdíját, a Szablyár Péter Emlékplakettet.

2024-ben a Tájházszövetség elnöksége az év tájházvezetője díjat Pats Krisztinának, az újbarki Német Nemzetiségi Tájház vezetőjének ítélte oda, az életműdíjat ifj. Kovács Géza, a Tiszadadai Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház vezetője kapta.

Az intézmény motorja az év tájházvezetője

Pats Krisztina az újbarki Német Nemzetiségi Tájház létrehozásában, értékei fenntartásában, a tájházi programok kialakításában hosszú évek óta kiemelkedő szerepet vállal.

A tájház létrehozása óta motorja a kiállítóhely fejlesztésének, pályázatokat ír, munkája során igyekszik a legmodernebb eszközöket is használni a múzeumpedagógiai területen.

Az újbarki tájház gyűjteményét egy Újbarok Anno Neudörfl fotókönyv megvalósításával gazdagította, a környék betlehemeseit bemutató kiadványt is ő állította össze.

tájházszövetség Német Nemzetiségi Tájház, Újbark

Pats Krisztina a Fejér vármegyében működő tájházak körében is jelentős tevékenységet végez. Hagyományteremtő és -őrző jelleggel a tájházakban közreműködő önkéntesek számára kétévente szervez a Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület védnöksége alatt tájháztalálkozót és konferenciát.

2021-ben javaslatára alakult meg az Újbarki Tájházért Egyesület. A 21 főt számláló közösség elnökeként is sokat tesz a tájház fejlődéséért. A tagok tevékenységének összehangolásával biztosítja, hogy a tájház fenntartása, a napi munkák elvégzése zökkenőmentes legyen, valamint segítséget nyújt a tulajdonos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Újbarok tájházzal kapcsolatos munkájához.

Életműdíj húsz év elhivatott munkájáért

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége 2024-ben Szablyár Péter Emlékplakettet adományozott ifj. Kovács Gézának, a húsz évvel ezelőtt megnyílott Tiszadadai Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház vezetőjének hosszú időn át, magas színvonalon végzett szakmai munkája elismeréseként.

Tájházszövetség Tiszadadai Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

A szakember kiváló kapcsolatot ápol a Tájházszövetséggel, a környék múzeumaival, a kelet-magyarországi tájházakkal, szívesen vesz részt szakmai fórumokon előadásokkal, Tiszadadán helyszínt biztosít szakmai találkozóknak.

Kapcsolódó
Mesét mond és őrzi a hagyományt az év tájházvezetője
A hétköznapokban fontos szerepet tölt be életében a helyi népszokások, hagyományok, viseletek felkutatása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik