Életmód

Tájházak őrzik Nógrád megye palóc kincseit

Facebook/Somodi Éva
Facebook/Somodi Éva
Az évszázadokon át felgyülemlett palóc kincseket és nemzetiségi ékköveket ezek a felújított, kicsinosított régi paraszti porták őrzik az utókor számára.

A Nool utána járt cikkében, hogy hol és mivel várják a vendégeket, a “kincskeresőket„ Nógrád megyében.

Kapcsolódó
Jobbágyiban adták át az ország legújabb tájházát
A helyiek összefogásával hozták rendbe, a lakosság adta össze a berendezési tárgyakat.

Cserháthalápon a falu főutcáján található, közel száz éves tájház, amely kívül-belül megszépült. A település lakossága és az elszármazottak egyaránt adományoztak különböző díszítő kellékeket, szép falvédő textíliákat, a paraszti házaknál régen használatos eszközöket.

Őrhalom elsősorban a rendkívül díszes női népviseletével emelkedik ki a térségben. Itt 2019 októberében adták át a tájházat. Az épület fele kiállítótér, benne tiszta szobával, konyhával. Régi ruhák, használati tárgyak, bútorok, fotóalbumok láthatóak a beltérben.

Különlegességként megtekinthető a Nógrádikum címmel kitüntetett gyöngyös főkötő másolata, valamint a népviselet másik egyedi darabja, a rojtos selyemkendő, ami Horváth Endre híres tízpengős pénzjegyén szerepel.

Bánkon a szlovák nemzetiségi tájház immár ötven éve várja a látogatókat, és a község legnevezetesebb eseménye is északi szomszédaink hagyományőrzéséhez kapcsolódik, a július utolsó vasárnapján megrendezendő szlovák nemzetiségi fesztivál.

Mindenképpen szót érdemel még a német hagyományőrzés, hiszen Nógrádban csak két nyugati településen, Berkenyén és Szendehelyen őrzik ezeket a tradíciókat.

Berkenyén, a nemrégiben tartott Vérszilva Feszten a tájházban Gill Józsefné kalauzolta a betérőket, előtárva a gyönyörű viseletes babákat, amelyek az egyes korosztályok jellemző ruhakölteményeiben pompáznak.

Kapcsolódó
Múltidéző palóc emlékek egy kis tájházban Nemtiben
A faluban a maiak tisztelettel ápolják a hagyományokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik