Otthon készült

Szent György napi ínyenc falatok az öhöntől a kurbánig

Sült bárány? Slambuc? Esetleg hortobágyi húsos palacsinta?

Szent György napja világszerte nagy tiszteletnek örvend, a néphagyományban pedig széles skálát ölel fel. Érdekes ugyanakkor, hogy a gasztronómiában nincs olyan specialitása, mint például húsvétkor a sonkának, karácsonykor a beiglinek, a farsang időszakában a fánknak és a kocsonyának, vagy éppen Luca napján a molnárkalácsnak.

Fotó: MTI

Országonként azonban találunk hagyományos Szent György napi ételeket, melyek közül hazánk sem kivétel. A nyárson sült mangalica és ökör, a birkapörkölt, a szürkemarha-gulyás, a harcsapaprikás és a bivalypörkölt jellegzetes étel volt ezen a napon a pásztorok körében. A Hortobágyon ilyenkor – ahol a jószág kihajtása is Szent György napja körül történik – két jellegzetes finomság tartozott az elmaradhatatlan falatok közé.

Hortobágyi húsos palacsinta

Fotó: Wikimedia Commons

Bármennyire is finom és hangzatos, eredendően mégsem a Hortobágyhoz köthető. A ma ismert változat receptjét ugyanis az 1958-as brüsszeli világkiállítás ihlette: puszta romantika palacsintatésztában, paprikás mártással.

Slambuc

Tradicionális pásztorétel, ahogy a Hortobágyon nevezik: öhön. Pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készül bográcsban. A hortobágyi elnevezése egy ifjú bojtárhoz fűződik, akitől a gazdája egyszer megkérdezte: „Ízlik-e az ilyen ítel?” A bojtár tele szájjal így válaszolt: „Öhön!”

A gasztronómiában más országokban is megadják a módját Szent Györgyre emlékezve. Angliában például nemzeti ünnep ez a nap. Ugyan nincs tipikusan Szent György napi étel az országban, a hagyományoknak megfelelően ilyenkor általában hagyományos angol ételeket fogyasztanak az emberek. Ilyen például a jól ismert fish&chips vagy a sült húsok krumplipürével, különböző zöldségekkel, illetve az almás pite.

Saint Jordi

Fotó: Wikimedia Commons

Spanyolországban Szent György napja az egyik legnépszerűbb fieszta, amit rózsával és egy speciális sütemény, a Szent Jordi sütésével ünnepelnek meg. A híres édesség a katalán zászló színeiben pompázik. A másik ünnepi csemege a csülökpörkölt csigával, amely igazi katalán klasszikus.

Kurban

Bulgáriában a szabadban fogyasztják a hagyományos Szent György napi ünnepi ételt a kurbánt – mely az első újszülött bárányból főzött húsos, sűrű leves –, a pogácsát és más hagyományos ételeket. Erre a napra sütött kenyér is kerül az asztalra.

Fotó: Wikimedia Commons

Bulgáriában a sült bárány is Szent György napi étel. A bárányt egyben sütik meg, egyes helyeken belsőségekkel és rizzsel megtöltve, és egy zöld ággal díszítve elviszik megszentelni a templomba.

Kiemelt kép: MTI

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.