Isteni finomságok levendulával

Ínycsiklandó finomságok készülhetnek levendula hozzáadásával.
Kapcsolódó cikkek

Hazánk egyik legkedveltebb fűszer és gyógynövénye a levendula. Már látványra is elkápráztat minket, hisz a magában egyszerű kis lila virág nagyobb mennyiségben páratlan látványt nyújt, nem beszélve arról, mennyire sokrétű növény, amit számtalan formában hasznosíthatunk.

Levendulaszüretre fel! Ide érdemes az idén ellátogatni
Összegyűjtöttük a levendulás helyek javát.

Van, aki csak kiülteti a kertbe vagy a balkonra és elgyönyörködik benne, miközben a levendula hálából távol tartja a szúnyogokat, mások szekrényben tárolják, hogy elűzzék a molyokat, illatpárnákba töltve élvezik nyugtató hatásukat esetleg illóolajat készítenek belőle.

És vannak, akik a konyhában hasznosítják ezt a különleges növényt.

A legtöbben teát készítenek a növényből, amivel megnyugtatják szervezetüket, ám rengeteg más ételhez is felhasználhatjuk a levendulát. Szörpök, hűsítő limonádék, sütemények, de még fagyi is készülhet e kis lila gyógynövény hozzáadásával.

Levendulás ételekből hoztunk most egy csokrot:

Könnyű és ízletes levendula szörp

Hozzávalók:
– 4 csésze víz
– 2 csésze cukor
– 2 evőkanál szárított levendula
A virágokat csipegessük le. Tegyük az összetevőket egy edénybe, s lassan, kis lángon főzzük 15-20 percig, kevergetve, míg a cukor el nem olvad.
A főzetet hagyjuk pihenni fedő alatt legalább egy órán át, de az sem baj, ha egész nap tud pihenni. Pihenés után a levendulát leszűrjük, a főzetet ismét felforraljuk és még forrón steril üvegekbe töltjük. Miután jól lezártuk, érdemes száraz dunsztba tenni, de nem kötelező.

Fotó: Dimén-Varga Tünde/Tétova Ínyenc

Levendulás-fehércsokis minipite

Már a neve is elvarázsol, ha pedig ránézünk, a nyál is összefut a szánkban ezeknek a minipitéknek a látványától, amelyek szintén levendulával vannak kicsit megbolondítva.

Hozzávalók 6 db pitéhez:
– 10 dkg vaj
– 20 dkg liszt
– 6 dkg vaníliás cukor
– 1 tk sütőpor
– 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez: 
– 20 dkg fehér csoki
– 2 dl tejszín
– 1 evőkanál levendulavirág + 1 szál díszítésnek

Az elkészítése nem bonyolult, a receptet pedig megtaláljátok a Tétova ínyenc blogon. Ugyancsak innen hoztuk a következő különlegességet is.

Fotó: Dimén-Varga Tünde/Tétova Ínyenc

Levendulás őszibarack dzsem

Hozzávalók:
– 1,5 kg őszibarack
– 30 dkg cukor
– 1 citrom leve
– 1-2 evőkanál levendula virág

A dzsem gyönyörű színű, isteni illatú finomság, amely annyira különleges, hogy egy szép üvegbe csomagolva még ajándéknak is adható.

Ha érdekel a recept, ezt is a Tétova ínyenc blogon találod.

Levendula fagylalt

Hozzávalók:
– másfél csésze (kb 40 dkg) tejszín
– másfél csésze (kb 4 dl) tej
– fél csésze méz
– 2 evőkanál szárított levendula

A tejszínt, a tejet, a mézet és a levendulát egy közepes méretű tálba tesszük. Alkalmanként keverjük forrásig, közben figyeljük, hogy a méz belekeveredett-e a tejszínbe. Levesszük a tűzről, és hagyjuk a keveréket 15 percig pihenni. Szűrőn átszűrjük, hogy a levenduladarabokat elkülönítsük, majd a krémet még hagyjuk hűlni 1 órán át. Ezután fagyasszuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Dimén-Varga Tünde

Fejfájásra, szorongásra fogyasszunk levendulateát
Bár a vényköteles gyógyszerektől az akupunktúráig számtalan ismert mód létezik a szorongás és a fejfájás kezelésére, a levendulát már évezredekkel ezelőtt is használták őseink.