Otthon készült

Jénaiban sült gyors kenyér Boros Vali módra

Egyszerű, adalékmentes, az íze mégis utánozhatatlan.

Egyre népszerűbbek az otthon sütött kenyerek, amelyek elkészítésénél a gyorsaság sem utolsó szempont, amellett, hogy az íze is remek. Ezúttal Farkasné Joó Ibolya osztotta meg örömmel a közösségi médiában a jól bevált receptet, amit a gasztroblogger és influenszer Boros Vali fejlesztett ki. Ibolya vallja, hogy ez a legfinomabb kenyér azok közül, amikkel eddig próbálkozott.

Gyors kenyér Boros Vali módra

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dkg só
  • 6 dl víz
  • 0,5 dl olaj
Fotó: Facebook/Farkasné Joó Ibolya

Elkészítése:

  • A sütés előtti estén 40 dkg lisztből, 1 dkg élesztőből és 3 dl vízből galuskaszerű tésztát gyúrunk.
  • Másnap hozzáadunk 60 dkg lisztet, 0, 5 dl olajat, 2 dkg sót, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, és hozzáadunk még 3 dl vizet.
  • Dagasztógéppel vagy kézzel alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, ez a liszt minőségétől függ.
  • 40 percig kelesztjük.
  • Kilapogatjuk olajos kézzel, jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról is, a két végén pedig háromszögbe.
  • Ezt kedvünkre ismételjük, míg szép kenyérformát kapunk: behajtjuk, aztán a végéről feltekerjük, kézzel mindig lelapogatjuk közben.
  • Szép vekni lesz belőle, amit beleteszünk egy jénai tálba.
  • Bemetsszük, majd újból kelesztjük 40 percet.
  • Végül jó alaposan lespricceljük vízzel a kenyeret, de a jénai tetejét is.
  • A kelesztés végén betesszük a tálban a 220 fokra előmelegített sütőbe
  • Mikor szépen pirulgat, úgy 50-60 perc után, levesszük a tetőt, újra lespricceljük egy kis vízzel, majd nagyjából 15 percig sütjük.

Kiemelt kép: Facebook/Farkasné Joó Ibolya

20 perc alatt aranybarnára sül az utánozhatatlan házi kifli
Ezt a finom kiflit akár magában is fogyaszthatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik