Egyre népszerűbbek az otthon sütött kenyerek, amelyek elkészítésénél a gyorsaság sem utolsó szempont, amellett, hogy az íze is remek. Ezúttal Farkasné Joó Ibolya osztotta meg örömmel a közösségi médiában a jól bevált receptet, amit a gasztroblogger és influenszer Boros Vali fejlesztett ki. Ibolya vallja, hogy ez a legfinomabb kenyér azok közül, amikkel eddig próbálkozott.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 6 dl víz
- 0,5 dl olaj
Elkészítése:
- A sütés előtti estén 40 dkg lisztből, 1 dkg élesztőből és 3 dl vízből galuskaszerű tésztát gyúrunk.
- Másnap hozzáadunk 60 dkg lisztet, 0, 5 dl olajat, 2 dkg sót, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, és hozzáadunk még 3 dl vizet.
- Dagasztógéppel vagy kézzel alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, ez a liszt minőségétől függ.
- 40 percig kelesztjük.
- Kilapogatjuk olajos kézzel, jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról is, a két végén pedig háromszögbe.
- Ezt kedvünkre ismételjük, míg szép kenyérformát kapunk: behajtjuk, aztán a végéről feltekerjük, kézzel mindig lelapogatjuk közben.
- Szép vekni lesz belőle, amit beleteszünk egy jénai tálba.
- Bemetsszük, majd újból kelesztjük 40 percet.
- Végül jó alaposan lespricceljük vízzel a kenyeret, de a jénai tetejét is.
- A kelesztés végén betesszük a tálban a 220 fokra előmelegített sütőbe
- Mikor szépen pirulgat, úgy 50-60 perc után, levesszük a tetőt, újra lespricceljük egy kis vízzel, majd nagyjából 15 percig sütjük.
Kiemelt kép: Facebook/Farkasné Joó Ibolya