Otthon készült

Kolbásszal és sajttal töltött vajpuha török zsemle, a pogca

Az a jó benne, hogy nagyon finom és gyorsan elkészíthető.
Korábban a témában:

Akár vacsorára, akár reggelire készítjük, nem fogunk vele mellé. A gyerekek és a felnőttek egyaránt nagyon fogják szeretni ezt a vajpuha, házi finomságot, ami langyosan fogyasztva a legjobb, mert a benne lévő sajt szétolvad a szánkban, utánozhatatlan ízélményt adva.

Kolbásszal, sajttal töltött pogca

Fotó: Dubóczky Krisztina

Hozzávalók 15 nagyobb zsemléhez:

  • 200 ml langyos tej
  • 200 ml langyos víz
  • 200 ml olaj
  • 90 dkg finomliszt
  • 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
  • egy teáskanál só
  • egy evőkanál cukor
  • a töltelékhez sajt és kolbász ízlés szerint (bármilyen fajta jó, reszelve, darabolva)
Fotó: Dubóczky Krisztina

Elkészítése:

  • Öntsük a langyos tejet és vizet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson 10 perc alatt.
  • Tegyük hozzá az olajat, majd a lisztet, folyamatosan adagolva, és kezdjük el összekeverni, dagasztani. A sóról se feledkezzünk meg.
  • Dagasszuk össze jó alaposan (kézzel vagy géppel egyaránt lehet).
  • A tésztánk lágy lesz, ne ijedjünk meg. Takarjuk le, és hagyjuk 50 percig kelni meleg helyen.
  • Közben felkockázhatjuk a kolbászt, lereszelhetjük durvára a sajtot.
  • Miután jó alaposan megdagadt, megkelt a tészta, borítsuk ki egy nyújtódeszkára, és tépjünk le belőle zsömlényi darabokat.
  • A kezünkkel lapogassuk ki, úgy nagyobb tenyérnyire, ha kell, olajozzuk be a kezünket hozzá, de lisztet már ne használjunk.
  • A kilapogatott tésztára halmozzuk rá az előzetesen lereszelt sajtot és feldarabolt kolbászt, majd fogjuk össze, és gömbölyítsük zsemlévé. Ahol összefogtuk, elegyengettük, az a része kerül majd alulra a tepsin.
Fotó: Dubóczky Krisztina
Fotó: Dubóczky Krisztina
  • Letakarva hagyjuk kelni további 15 percig őket.
  • Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
  • Kenjük be a zsemlék tetejét tojássárgájával. Megszórhatjuk őket különböző magvakkal is.
  • 30 percig süssük, majd élvezzük a meleg, vajpuha finomságot.

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Ellenállhatatlan diós mágnás pite a nagyi szakácskönyvéből
Ha a családtagok egyszer megkóstolják ezt a finomságot, ünnepnapokon biztosan mindig követelni fogják.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.