Akár szeretjük, akár nem, egy biztos, a cékla és torma az egyik legegészségesebb párosa a téli zöldséggyökereknek.
Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér a téli konyha egyik sokoldalú alapanyaga. A cékla színével is vidámságot hoz a téli étrendünkbe, finom és sokoldalú. Eddig csak savanyúságként fogyasztottuk? Próbáljuk ki palacsintatésztába mártva kisütni a megfőtt szeleteket! Készítsünk belőle majonézes, tejfölös salátát, vagy diós-mézeset, amelybe nyersen reszeljük a céklát.
A cékla a természetgyógyászok szerint rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, ezért a megelőzés érdekében javasolják nyersen és főzve a fogyasztását. Karotinoidokat, flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nagy mennyiségben vasat tartalmaz. Javítja az ellenállóképességet, sőt, fiatalító hatású és a fogyókúrás étrendben is nagy szerepet kap. Talán nem is gondolnánk, de édes sütemény töltelékét is készíthetjük céklából, vagy piskótába is keverhetjük apróra vagdalva, vagy süthetünk ropogós cékla-chipset is.
A céklaleves nagy kedvenc lehet, tormás galuskával pedig egészen izgalmas az összhang.
Céklaleves tormás galuskával
Hozzávalók a galuskához:
- 1 tojás
- 1 evőkanál ecetes, reszelt torma
- só
- kb. 8 dkg búzadara
a leveshez: 8 dl húsleves vagy zöldségleves
- 1 nagyobb cékla (30-35 dkg)
- 1 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- só
- őrölt fehérbors
a tálaláshoz:
- 2-3 szál petrezselyemzöld vagy citromfű
Elkészítési idő: 50 perc
Elkészítése
- A tojást felverjük, az ecetes tormával elkeverjük, megsózzuk.
- Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egészen sűrű masszát kapjunk, majd dagadni hagyjuk.
- A céklát alaposan megmossuk és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük, vagy sütőben megsütjük.
- Amíg a cékla fő vagy sül, a forrásban lévő húslevesbe kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a tormás masszából.
- Ha megfőttek, szűrőkanállal kiemeljük, leszűrjük őket.
- A puha céklát hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk.
- A húslevessel, amiben a galuskák főttek, felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk.
- A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat, ha szükséges, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük.
- A galuskákat ráhelyezve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve vagy néhány citromfű-levélkével máris tálaljuk.
Szerző: Halmos Mónika, fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője
További receptek a Rózsakunyhó oldalán találhatók.