Minden nap egy alma, nincs szükség doktorra – tudja ezt már mindenki. Az ünnepi asztalon, de akár egy hétköznapi ebéd mennyei íze is lehet az almának, hiszen ez a legtökéletesebb és legsokoldalúbb gyümölcsünk!
Nálunk rendszeresen készül bundában sült alma, a dédanyám receptje szerint. Télen rendszeresen várt minket ezzel a finomsággal: „alma slafrokban”, ahogyan ő nevezte. Mi imádtuk, mind egy szálig megettük, nem is gondolva arra, hogy nem az alma élettani hatása, sem a farsang miatt sütötte: egyszerű volt, gyors és olcsó. Hiszen a kertben termett alma ott pihent a kamra mélyén, ládákban.
Tehát almára fel, próbáljuk ki az almás fánkokat, ehhez egy nagy kedvencünket ajánlom. A könnyű kelt tészta ízletes almát rejt, a szerecsendió meg egészen megbolondítja.
Almafánk
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 1 kg savanykás alma
- 4 dkg élesztő
- 7 dkg cukor
- 6 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 1 citrom, szerecsendió
- csipetnyi só
- a sütéshez zsiradék
Elkészítése
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a meglangyosított tejet. Hozzáadjuk a cukrot, csipetnyi sót, a 6 tojás sárgáját, majd az egészet alaposan kidolgozzuk. Lefedve a kétszeresére kelesztjük. Eközben az almát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, reszelt citromhéjjal és szerecsendióval ízesítjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, az almás tölteléket elsimítjuk rajta. Szorosan felcsavarjuk, és 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket lisztezett deszkára fektetjük további 20 percre. A szépen meghízott fánkokat egy lapát segítségével forró zsiradékba emeljük, és előbb fedő alatt, majd anélkül szép aranyszínűre sütjük. A zsiradékból kiemelve lecsöpögtetjük, és szerecsendióval ízesített porcukorral megszórva máris kínálhatjuk.
Szerző: Halmos Mónika, akinek további receptjeit a Rózsakunyhó oldalán találjátok.