A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme, arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet, írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A zöldség és a gyümölcs mindig jó választás, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, de a paradicsom és a dinnye különösen jó alapanyagok a nagy melegben. Az Európai Friss Csapat most egy igazi nyári strandmenüt ajánl, ami nemcsak egészséges, hanem hűsítő és finom is.
Valószínűleg sokunknak okozott már fejtörést, hogy milyen egészséges, mégis egyszerű fogást vigyünk magunkkal a strandra, amit az egész család örömmel fogyaszt. Szerencsére a nyár a friss hazai zöldségek és gyümölcsök szezonja, így egy kis kreativitással és előkészülettel könnyen varázsolhatunk üdítő finomságokat a vízpartra is.
Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint kiváló strandmenü lehet a paradicsomos kölessaláta, és utána desszertként a nyár sláger gyümölcséből, a dinnyéből készített színes dinnyegolyók. Mindkettő könnyen elkészíthető, könnyű fogás, melyekben az a fantasztikus, hogy a forróságban segítik a folyadékpótlást és bőrünk védekezését a káros UV-sugarak ellen.
Mindez a menü két fő alapanyagának köszönhető: a paradicsomnak és a dinnyének.
A paradicsom és a dinnye több, mint 90%-a víz, így fogyasztásuk jelentős segítség lehet az elvesztett folyadék pótlásában. Emellett mindkettő likopinban gazdag, amely bőrünk védelméért felel az UV-sugarakkal szemben. Ezt a jótékony hatást a paradicsomban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható C-vitamin tovább erősíti.
A zamatos hazai dinnyéből készülő nasi elkészítéséhez igazából nem is kell más alapanyag, elég hozzá egy jó ötlet. Ha az ételt ötletesen tálaljuk, mindenki, még a gyerekek is szívesebben fogyasztanak belőle. A zöldségek és a gyümölcsök esetében pedig ez különösen igaz.
A dinnyével nincs nehéz dolgunk, mert számtalan módon készíthetjük elő és tálalhatjuk.
Az egyik legegyszerűbb, ha sárga-, vagy a görögdinnyéből kis gömböket vájunk ki dinnyegolyó-faragó vagy karalábévájó segítségével, és ezeket tesszük egy dobozba, amiből majd fogpiszkálóval, vagy akár díszitett koktélospálcákkal ehetjük meg.
A dinnyegolyók ízlés szerint meglocsolhatók néhány csepp citrommal, mézzel, vagy a frissítő hatás fokozása érdekében megszórhatók mentával.
Zöldséges kölessaláta Fülöp Lilitől (4 adag)
- 20 dkg köles (szárazon)
- 8-10 paradicsom
- ½ csokor petrezselyem
- 4 kápia paprika
- 2 citrom leve
- 4 fej vöröshagyma vagy újhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 4 evőkanál tökmag- vagy lenmagolaj
- A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük, úgy mintha rizst készítenénk.
- Eközben a paradicsomot, a petrezselymet, a paprikát és a hagymát felaprítjuk, majd a fűszerekkel és a citrom levével együtt a már megfőtt köleshez adjuk.
- Meglocsoljuk az olajjal, és ha szeretnénk, még egy kis citromlevet is hozzáadhatunk.
- Alaposan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk 1-2 órát (vagy többet) a hűtőben, amíg az ízek összeérnek.
- Tálaláskor ízlés szerint sonkakockákkal, csírákkal díszíthető.